pametni telefoni - potrosnja elekticne energije

Dobra vest za sve one koji su kupili iPhone 5 ili ga planiraju kupiti. Novi Apple iPhone ne samo da je izuzetno kvalitetan telefon sa prepoznatljivim dizajnom već je i telefon za čije punjenje je potrebno potrošiti vrlo malo novca.

Naime, kompanija za istraživanje energetske efikasnosti, OPower predstavila je rezultate svog istraživanja koji pokazuju da je za punjenje baterije najnovijeg Apple-ovog pametnog telefona potrebno izdvojiti samo 0,41 dolar godišnje. To je čak za 0,12 dolara manje nego što vlasnici Samsung Galaxy S 3 moraju da plate za punjenje svoje baterije na godišnjem nivou.

OPower naglašava da podatak da je u poređenju sa poznatijim pametnim telefonima jedino iPhone 4 taj koji troši manje energije od iPhone 5. Za punjenje Apple iPhone 4 potrebno je izdvojiti samo 0.38 dolara godišnje.

OPower u studiji konstatuje da pametni telefoni koriste znatno manje električne energije od drugih uređaja za zabavu, pa tako i sam pomak sa tradicionalnih izvora zabave na pametne telefonima može dovesti do velike koristi u smanjenju potrošnje električne energije.

Poređenja radi, prosečna potrošnja električne energije za Xbox 360, 40,24 dolara godišnjem nivou, dok laptop računar troši u proseku 8.31 dolar električne energije godišnje.

potrosnja elektricne energije