facebook mobile news feed

Facebook je već neko vrijeme pod ekstremnim pritiskom da mora na neki način razveseliti svoje razočarane ulagače. Jučer je najveća društvena mreža na svijetu objavili rast prihoda za više od 30 posto u svom trećem tromjesečju, što je nadmašilo očekivanja Wall Streeta. Međutim, Facebook je ipak prijavio i gubitak.

Prihodi društvene mreže u trećem tromjesečju koje je završilo 30. rujna porasli su za 32 posto, na 1,26 milijarde dolara, u usporedbi sa 954 milijuna dolara iz trećeg tromjesečja 2011 godine. Prihodi Facebook-a za malo su nadmašili očekivanja financijskih analitičara koji su predvidjeli prihode od 1,23 milijarde dolara.

Neto gubitak iznosi 59 milijuna dolara, ili gubitak 0,02 dolara po dionici, u usporedbi sa neto dobiti od 227 milijuna dolara, ili zaradi po dionici od 0,10 dolara. Na pro forma osnovi, koja isključuje određene stvari poput kompenzacija dionica, Facebook je na u trećem tromjesečju ostvario neto dobit od 311 milijuna dolara, ili zaradu od 0,12 dolara po dionici.

Ovo je dobra vijest za Facebook čije su dionice doživjele frapantan pad nakon inicijalne javne ponude tj. izlaska na burzu u svibnju. Osnivač i izvršni direktor, Mark Zuckerberg, priopćio je da su prihodi od oglašavanja porasli za 36 posto u odnosu na prošlu godinu. Istodobno, rashodi su porasli za 64 posto, prvenstveno za dodatne isplate i infrastrukturna poboljšanja.

Početkom mjeseca Facebook je objavio da je prešao brojku od milijardu aktivnih korisnika mjesečno, ali tu su još neke druge stvari u ovom tromjesečju koje su vrijedne spomena.

  • Facebook sada imala 604 milijuna aktivnih korisnika koji pristupaju sa mobilnih uređaja, što je povećanje od 61% u odnosu na isto vrijeme godinu dana ranije.
  • Na kraju trećeg tromjesečja broj aktivnih mjesečnih korisnika bio je 1,01 milijarda, što je povećanje od 26% u odnosu na isti period prošle godine.
  • Društvenu mreže koristi 584 milijuna ljudi na dnevnoj osnovi, što je za 28% više u odnosu na isti period godinu dana ranije.
  • Društvenu mreže sada zarađuje 4 milijuna dolara dnevno od oglasa u News Feed, a skoro 75% ovih prihoda dolazi od oglasa koji se prikazuju u mobilnom News Feed-u. Ovo je četri puta više u poređenju sa prethodnim tromjesečjem.
  • Tijekom trećeg tromjesečja, Facebook je također napravio e-commerce potez s predstavljanjem svoje Gift usluge koja je dizajnirana da korisnicima olakša biranje, plaćanje i slanje darova prijateljima.
  • Treba reći da je Facebook pokrenuo i nekoliko novih oglasnih proizvoda te generirao 14% svojih prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Facebook još uvijek ima mnogo posla kojeg treba da uradi kako bi uvjerio svoje investitore da može preokrenuti usporavanje rasta prihoda. Nove značajke kao što su promovirali postove i Facebook Gift svakako će pomoći društvenoj mreži u generiranju prihoda, ali ostaje da se vidi koliko će to usrećiti investitore.