1

Kompanija Apple danas je predstavila manju verziju svog popularnog tableta iPad, ali i na opšte iznenađenje svih, i iPad 4.

iPad mini ima ekran veličine 7,9 inča i istu rezoluciju kao iPad 2 od 1024 x 768 piksela, što znači da se aplikacije neće morati prilagođavati za njega. Uređaj je debljine 7,2 mm i težak je 0,68 kilograma i dovoljno je mali da se drži u jednoj ruci.

iPad mini pokreće dual-core A5 procesor, dual-band 802.11b/g/n Wi-Fi, kameru FaceTime HD, zadnju iSight kameru od 5-megapiksela sa mogućnošću snimanja u 1080p kao i 4G LTE. iPad mini dolazi sa Apple-ovim novim Lightning konektorom uz tvrdnju kompanije da baterija traje 10 sati.

2

Sa iPad mini kompanija Apple želi da konkuriše Google Nexus 7, Amazon Kindle Fire i drugim 7-inčnim uređajima. Phil Schiller, šef Apple marketinga, istako je činjenicu da je Nexus ima deblju plastičnu masku i manji ekran.

Kompanija je objavila da će iPad Mini biti dostupan u beloj i crnoj boji sa istom zaobljenom pozadinom kao i iPod touch.

Apple je objavio i cene, 16 GB model koji dolazi samo sa WiFi koštaće 329 dolara, model sa 32 GB koštaće 429 dolara a model sa 64 GB koštaće 519 dolara. Za 4G LTE povezivost potrebno je dodati 130 dolara. Apple iPad mini WiFi modeli biće dostupni na tržištu od 2. novembra a modeli sa WiFi i LTE dve nedelje kasnije.

Kompanija Apple danas je na iznenađenje svih predstavila novi iPad 4 koji dolazi sa super-brzim A6X procesorom kao i prednjom novi FaceTime HD kamerom.

Apple tvrdi da će novi A6X čip udvostručiti procesorsku i grafičku moć. Osim toga, novi iPad 4 karakteriše bolje mnogo bolja prednja kamera za video pozive, brži 802.11a/b/g/n dual-band Wi-Fi, kao i novi Lighting konektor.

Apple iPad 4 imaće istu cenu kao i prethodna generacija, od 499 dolara za 16 GB WiFi model pa do 830 dolara.

Interesantno je naglasiti činjenicu da iPad 4 dolazi samo 6 meseci nakon što je predstavljen njegov prethodnik, iPad 3.