problem googlea i francuske

Francuska Vlada uzrokuju velike glavobolje kompaniji Google. Naime, Francuska Vlada smatra da je nepravedno da Google zarađuje od oglašavanja u pretraživanju vijesti (vijesti iz Fransuske), te želi prisiliti Google da počne da plaća za povlasticu povezivanja sa Francuskim portalima koji objavljuju vijesti.

Google je odgovorio sa prijetnjom da će ukloniti sve francuske sajtove koje objavljuju vijesti iz svog indeksa, međutim, tim potezom bi potencijalno eliminirao 4 milijarde pogleda godišnje. Prema nekim informacijama, predsjednik kompanije Google, Eric Schmidt, planira putovati u Pariz sljedećeg tjedna kako bi se rješilo ovo pitanje.

Francuski ministar tehnologije Fleur Pellerin, ističe da ako se kompanija Google potrudi i postignesporazum sa francuskim novinskim izdavačima, donošenje Zakona koji bi uređivao ovo pitanje tada ne bi bilo potrebno.

"Mi ne želimo da nas neko smatra za zemlju koja je anti-Google". Očito da je Google prekrasan alat i da je kompanija glavni igrač u digitalnom ekosustavu. Ono što bih predložila, i što ću predložiti kompaniji Google i tisku, je da počnu pregovarati i pokušati naći dogovor na bazi pregovora. U slučaju da ne žele razgovarati ili da ne mogu pronaći rješenje, onda ćemo mi kao Vlada razmisliti o načinu rješavanja ovog problema,

navodi u svom priopćenju Francuski ministar tehnologije, Fleur Pellerin.

Francuska od ranije ima problem sa kompanijom Google. Sve je počelo sa izjavom bivšeg Franuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da Francuska mora napraviti vlastitu tražilicu jer je Google alat Anglo-Saksonskog kulturnog imperijalizma. Tu su također i nedavni napori Francuske Vlade da oporezuju online oglašavanje u Francuskoj, upad poreskih inspektora u Google-ove kancelarije u Francuskoj kako bi se utvrdilo da li kompanija pokušava utajiti porez, presuda Francuskog Suda da Google mora platiti 500.000 evra zbog toga što je Google Maps besplatan i ostalo.