oglasavanje u pretrazivanju

Novo izvješće marketinške agencije Covario pokazuje da je došlo do povećanja u plaćenom oglašavanju u pretraživanju na globalnoj razini u trećem tromjesečju 2012 godine za oko 33 posto, te da Google i dalje kontrolira veliku većinu ovog online tržišta.

Amerikanci su povećali potrošnju za 39 posto u odnosu na prošlu godinu dok se Azija i Pacifik mogu pohvaliti još boljim rezultatom, povećanjem potrošnje u sektoru plaćenog oglašavanja u pretraživanju za 45 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, ekonomska inertnost u Europi rezultirala je ne tako dobrom globalnom slikom. Naime, Europa je objavila samo 10-postotno povećanje u oglašavanju u pretraživanju u odnosu na prošlu godinu.

Tromjesečno izvješće također uključuje i analizu cijene po kliku (CPC) za najveće tražilice. On napominje da su cijena ključnih riječi porasle za drugi uzastopni kvartal.

Gledajući sve tražilice, kombinacija četiri posto u stopi konverzije klika (CTR) i 12-postotno povećanje u cijeni po kliku (CPC ) upućuje na to da su cijene ključnih riječi, u konjukciji sa oglasnim formatima koji imaju bolje performanse a ne volumen, u velikoj je mjeri odgovorne za sekvencijalni rast,

navodi se u izvještaju kompanije Covario.

Ono što svakako ne iznenađuje jeste da Google i dalje dominira na tržištu plaćenog oglašavanja u pretraživanju sa 87 posto udjela. Treba reći da alijansa Yahoo – Bing ima 10 posto a Kineski Baidu pet posto globalnog udjela na ovom tržištu. Važno je naglasiti da Baidu računa na iznenađujućih 26 posto svjetskih klikova na oglase u pretraživanju.