nokia-solarni-punjac

Kompanija Nokia u Nigeriji i Keniji testira novu solarnu opremu za punjenje s ciljem da ljudima bez redovnog pristupa električnoj energiji olakša korišćenje mobilnih telefona.

Kompanija Nokia objavila je da njen prenosni solarni punjač DC-40 može pretvoriti jedan minut punjenja u dva minuta razgovora.Punjač koristi tanak film fotonaponskih panela, težak je 93 grama i ima 3 metra dugačak kabl za povezivanje sa telefonom preko Nokia standardnog 2-milimetarskog konektora.

Ovo nije prvi put da je Nokia testira potencijale solarnog punjenja. U januaru ove godine kompanija je prezentovala istraživački projekt koji postavlja solarni punjač na poleđini telefona. Međutim, javio se problem u vidu ograničene veličine zadnje maske telefona koja ograničava veličinu panela pa samim tim i ponjenje baterije. Malo ljudi može da ostavi svoj telefon da leži na suncu po ceo dan kako bi se napunio.

Nokia je svoj prvi pokušaj da puni telefon koristeći solarnu energiju imala još daleke 1997, kada je lansirana Nokia 1610 Plus sa opcionom litijum-jon-i-solarni panel-baterijom. Treba reći da Nokia nije usamljena u pokušajima da se solarna energija iskoristi za punjenje telefona, kompanije Samsung Electronics i LG Electronics 2009 godine predstavili su pametne telefone Samsung S7550 Blue Earth i LG GD510 Pop sa solarnim panelima na poleđini.

Ovaj put kompanija Nokia odlučila je da koristi eksterni punjač sa mnogo većom površinom kojom hvata sunčevu svetlost.

Nokia navodi da su Kenija i Nigerija savršena prilika za testiranje solarnog punjača DC-40, jer prema podacima Svetske Banke samo je 16 odsto Kenijaca i 51 odsto Nigerijaca imalo redovan pristup električnoj energiji u periodu između 2007 i 2011 godine.