Music-P2P

Muzička industrija sa gnušanjem gleda korisnike koji ilegalno preuzimaju besplatnu muziku pomoću peer-to-peer (P2P) tehnologija kao što je BitTorrent, ali na iznenađenje mnogih, ispostavlja se da su ovi kradljivci muzike i najbolji kupci.

Novo istraživanje sprovedeno na javnom forumu American Assembly pokazuje da pored toga što P2P korisnici preuzimaju mnogo više muzike sa Interneta nego oni koji ne koriste P2P tehnologije, ipak oni i kupuju mnogo više muzike na legitimnim mjestima.

U online anketi korisnici su pitani da procene svoju ukupnu kolekciju muzike, a zatim da procene broj pesama koje su platili, kao i broj pesama koje su preuzeli besplatno ili kopirali od prijatelja.

Rezultati (koji se odnose na SAD i Njemačku) pokazuju da P2P korisnici imaju ukupno mnogo veću kolekciju muzike, kao i da Američki P2P korisnici imaju prosečno 1.979 muzičkih fajlova dok Nemački P2P korisnici imaju u proseku 3.917 fajlova. Poređenja radi, oni koji ne koriste P2P tehnologije u SAD u proseku imaju 1.264 muzička fajlova a u Njemačkoj 627.

Istraživanje takođe pokazuje da zato što P2P korisnici imaju veću kolekciju muzike nego oni što ne koriste P2P mreže, oni takođe i kupuju više muzike. Američki P2P korisnici u proseku kupuju 760 fajlova, dok oni što ne koriste P2P kupuju prosečno 582 muzička fajla. Nemački P2P korisnici kupuju u proseku 1.034 muzička fajla dok oni koji ne koriste P2P prosečno kupe 376 muzička fajla.

Ovo je vrlo važan paradoks sa kojim se muzička industrija mora baviti kada pokušava da stane na put Internet pirateriji. Kako što više smanjiti kršenja autorskih prava a da pri tome ne izazove gnev istih tih ljudi koji troše više novca od drugih?