nokia lumia

Kompanija Nokia nikako da se izvuče iz problema. Kada je 2010 godine preuzeo dužnost prvog čoveka kompanije, Stephen Elop se suočio sa monumentalnim zadatkom, reorganizacijom i pokušajem vraćanja nekadašnjeg najvećeg proizvođača mobilnih telefona na put uspeha.
Nažalost, za Finskog proizvođača telefona stvari još uvek izgledaju sumorne. Danas je Nokia saopštila gubitak od 754 miliona dolara u trećem kvartalu 2012 godine. Ovo je šesti uzastopni kvartal za koji kompanija prijavljuje gubitak.

Gubitak od 754 miliona dolara u stvari je poboljšanje u odnosu na neke ranije kvartalne izveštaje. U poslednjem kvartalu 2011, Nokia je prijavila gubitak od 1,3 milijarde dolara, a u prvom kvartalu 2012 ta cifra je narasla na fantastičnih 1,6 milijardi dolara. 

Može se reći da je Stephen Elop postigao prilično impresivnu stvari smanjujući gubitke uprkos značajnom padu prodaje Lumia pametnih telefona i nekim zaista obeshrabrujućim ciframa o prodaji telefona. Prodaja Lumia Windows pametnih telefona pala je sa 4 miliona u poslednjem kvartalu na 2,9 miliona, što je pad od čak 27,5 odsto. Ukupno je prodato 6,3 miliona pametnih telefona što je pad od 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Treba reći da je kompanija Nokia u ovom kvartalu uspela prodati 76,6 miliona “običnih” telefona, što je za 3,6 miliona više nego u prethodnom kvartalu. Doprinos nove Nokia Asha serija je 6,5 miliona prodatih telefona.

Razlog za pad prodaje Nokia Lumia telefona treba tražiti u tome što ih pokreće Windows phone 7 tako da potencijalni kupci čekaju Nokia Windows Phone 8 modele kao što su Lumia 920 i Lumia 820, ili odustaju i kupuju iPhone 5 ili nekim Android telefon.

Novih Lumia Windows Phone 8 pametni telefoni treba da se pojave na tržištu već početkom sledećeg meseca i kompanija Nokia skoro sve svoje nade polaže u njihov uspeh na tržištu koji bi mogao da znači mnogo bolje dane za kompaniju.

Nokia se nada da će sa Windows Phone 8 pametnim telefonima uspeti ozbiljnije da se probije na Američko tržište.