Cloud skladištenje postaje sve popularnija usluga kako korisnici počinju da shvataju njegov potencijal i neophodnost. Trenutno se online može pronaći veliki broj usluga za pohranu podataka u Cloud-u koje nastoje privući što veći broj korisnika a jedan od načina svakako je ponuda besplatnog prostora za skladištenje u Cloud-u.

Prije nekoliko mjeseci objavili smo članak “Najbolji Cloud servisi za skladištenje” u kom smo se za malo bolje upoznali sa 5 najpopularnijih Cloud usluga za skladištenje podataka. Sada smo odlučili da vam predstavimo 11 usluga sa kojima teoretski možete dobiti više od 100 GB besplatnog Cloud-a za pohranu datoteka.

Treba reći da nisu sve usluge iste, one imaju svoje prednosti i mane koje se odnose na to koliko velika datoteka može da se otpremi, kolika je cijena dodatnog prostora za pohranu, kakva je integracija sa različitim operacijskim sustavima i mobilnim aplikacijama, te kakve sigurnosne mjere se nude za zaštitu datoteka.

Dropbox (5 GB besplatno)

Dropbox je vrlo popularna usluga Cloud skladištenja koja svojim korisnicima besplatno nudi 5 GB prostora za pohranu. Dodatni prostor za pohranu za "Pro" račune je u rasponu od 100 GB (9,99 dolara mjesečno ili 99 dolara godišnje) do 500 GB (49.99 dolara mjesečno ili 499 dolara godišnje). "Teams" računi nude 1 TB za 5 korisnika po cijeni od 795 dolara godišnje i 125 dolara za svakog dodatnog korisnika.

Dropbox koristi SSL AES 256-bitnu enkripciju za Pro i Teams račune. Nema ograničenja na veličinu datoteke prilikom prijenosa iz desktop aplikacija koja radi na operativnim sustavima Windows, OS X i Linux. Postoji limit od 300 MB prilikom prijenosa iz Dropbox Web stranice. Dropbox vam nudi mogućnost da dobijete 500 MB besplatnog dodatnog prostora za pohranu za svakog vašeg prijatelja koji se registrira na uslugu, maksimum koji možete dosegnuti je 16 GB besplatnog Cloud prostora za pohranu.

Google Drive (5 GB besplatno)

Google Drive korisnicima nudi 5 GB besplatnog Cloud prostora za skladištenje. Važno je naglasiti da se Google Docs i datoteke pretvorene u Google Docs ne računaju u limit za skladištenje. Tu je 1 GB besplatnog prostora za pohranu fotografija i videa u Picasa Web Albums i neograničen prostor za pohranu fotografija i videa (u trajanju do 15 minuta) na Google+.

Dodatni prostor za pohranu košta:

  • 25 GB – 2.49 dolara mjesečno
  • 100 GB – 4.99 dolara mjesečno
  • 200 GB – 9.99 dolara mjesečno
  • 1 TB – 49.99 dolara mjesečno
  • 16 TB – 799.99 dolara mjesečno

Google Drive korisnicima omogućuje besplatnu pohranu mnogo više datoteka ako su datoteke Google Docs. U mnogim slučajevima, datoteke se mogu pretvoriti u ovaj format tako što ih kopirate u Google Docs. Google Drive ima i neka ograničenja uključujući 2 MB za pretvaranje datoteka, ili 10 MB za datoteke koje nisu Google Docs. Spreadsheets ima limit od 20 MB, ili 256 stupaca. Google Docs datoteke mogu se uređivati ​​u aplikaciji.

Amazon Cloud Drive (5 GB besplatno)

Amazon Cloud Drive korisnicima nudi 5 GB besplatnog prostora za pohranu. Dodatni prostor za pohranu godišnje košta:

  • 20 GB – 10 dolara
  • 50 GB – 25 dolara
  • 100 GB – 50 dolara
  • 200 GB – 100 dolara
  • 1 TB – 500 dolara

Amazon nudi i Cloud Music player sa 250 importovanih pjesama besplatno i ukupno 250.000 importovanih pjesama po cijeni od 24.99 dolara godišnje.

Glazba koja se kupi i preuzme sa Amazon-a automatski se pohranjuju u Amazon Cloud Drive besplatno. Usluga je lansirana u ožujku 2011 godine i od tada su učestale kritike na račun njegove pristupne politike koja se odnosi na to da je Amazon-u dopušteno da pristupa datotekama pohranjenim u Amazon Cloud Drive.

Apple iCloud (5 GB besplatno)

Apple iCloud svojim korisnicima nudi 5 GB besplatnog prostora za pohranu. Dodatni prostor godišnje košta:

  • 10 GB – 20 dolara
  • 50 GB – 100 dolara

Apple nudi automatsko sinkroniziranje datoteka, fotografija, videa, pa čak i Web browsing kartica na Apple uređajima. Windows iCloud Control Panel je dostupan. Aplikacije kao što su Keynote, Pages i Numbers koriste se za upravljanje dokumentima, sinkronizaciju. Apple korisnicima nudi minimalnu 128-bitnu AES enkripciju za iCloud.

Box (5 GB besplatno)

Box korisnicima nudi 5 GB besplatnog prostora za pohranu. Dodatni prostor košta:

  • 25 GB – 9.99 dolara mjesečno
  • 50 GB – 19.99 dolara mjesečno

Treba reći da kompanija Box ima ponudu i za poslovne korisnike kojima nudi pakete do 1 TB a tu je i Enterprise Edition u kom se nudi neograničen prostor za pohranu, kontrole pristupa i ostalo.

Box korisnicima pruža SSL AES 256-bitnu enkripciju iza Firewall-a. Za poslovne i Enterprise račune, datoteke se pohranjuju kodirane sa automatskom redundancijom. Maksimalna veličina datoteke za besplatne račune je 100 MB, za personalne 1 GB a za poslovne 2 GB. Box u sklopu svoje usluge korisnicima omogućuje uređivanje dokumenta u Cloud-u putem aplikacija trećih strana, kao što je Zoho.

MediaFire (50 GB besplatno)

MediaFire korisnicima besplatno nudi 50 GB prostora za skladištenje. Dodatni prostor za pohranu dijeli se na “Pro” izdanje koje košta 4,5 dolara mjesečno za 250 GB i “Business” izdanje koje nudi 1 TB za 49 dolara mjesečno.

Treba reći da Mediafire trenutno ima samo Windows, OS X i Linux desktop aplikacije te da još uvijek nema mobilne aplikacije. Za 1,50 mjesečno korisnici mogu dobiti 50 GB prostora za skladištenje bez reklama putem "personal" izdanja. Besplatno izdanje ima limit u veličini datoteke od 200 MB, personal 1 GB, Pro 4 GB i Business 10 GB.

Microsoft SkyDrive (7 GB besplatno)

Microsoft SkyDrive korisnicima besplatno nudi 7 GB Cloud prostora za skladištenje. Dodatni prostor košta:

  • 20 GB – 10 dolara godišnje
  • 50 GB – 25 dolara godišnje
  • 100 GB – 50 dolara godišnje

Microsoft SkyDrive korisnicima nudi jedan od najvećih početnih besplatnih računa za pohranu ali treba reći da je veličina datoteka za prijenos putem web preglednika limitirana na 300 MB a putem desktop aplikacije, na 2 GB. Desktop aplikacija je dostupna za Windows i OS X korisnike. Korinici imaju na raspolaganju i mobilne aplikacije za iOS, Android i Windows Phone.

MiMedia (7 GB besplatno)

MiMedia korisnicima besplatno nudi 7 GB prostora za skladištenje. Dodatni prostor košta:

  • 100 GB – 4.99 dolara mjesečno
  • 500 GB – 20 dolara mjesečno ili 199 dolara godišnje
  • 1 TB – 35 dolara mjesečno ili 325 dolara godišnje

Za velike prijenose, MIMedia će poslati hard disk na koji ćete staviti svoje datoteke a potom ga poslati natrag u kompaniju koja će te datoteke postaviti na svoj Cloud. Datoteke se šifriraju tijekom procesa prijenosa, ali ne i kad se pohranjuje na MiMedia servere. MiMedia još ne podržava Mac OS X ali ima iOS i Android aplikacije.

SpiderOak (2 GB besplatno)

SpiderOak korisnicima besplatno nudi 2 GB prostora za pohranu. Dodatni prostor košta 10 dolara mjesečno ili 100 dolara godišnje za svakih 100 GB dodatnog prostora.

Svi korisnički podaci su šifrirani u prijenosu ali i dok su pohranjeni na serveru, koristeći “salted hashes” i kombinacijom 2048-bitnom RSA i 256-bitnu AES enkripcijom.

SugarSync (5 GB besplatno)

SugarSync korisnicima besplatno nudu 5 GB prostora za pohranu. Dodatni prostor košta:

  • 30 GB – 4.99 dolara mjesečno ili 49.99 dolara godišnje
  • 60 GB – 9.99 dolara mjesečno ili 99.99 dolara godišnje
  • 500 GB – 39.99 dolara mjesečno ili 399.99 dolara godišnje

Poslovni račun nudi 100 GB za tri korisnika po cijeni od 29.99 dolara mjesečno ili 299.99 dolara godišnje.

SugarSync vam omogućuje da imate do 32 GB besplatnog dodatnog prostora za pohranu ako drugima preporučite da se prijavite za uslugu. SugarSync ima mobilne aplikacije dostupne na iOS, Android, BlackBerry, Symbian i WinMobile platforme.

Syncplicity (2 GB besplatno)

Syncplicity korisnicima besplatno nudi 2 GB prostora za skladištenje. Dodatni prostor za pohranu se plaća 15 dolara mjesečno za svakih 50 GB.

Syncplicity je u vlasništvu EMC. Cijena za poslovno izdanje, koje uključuje središnju kontrolu pristupa, počinje od 45 dolara mjesečno i ide do neograničenog prostora za skladištenja. Nema ograničenja u veličini datoteke ili broju datoteka. Syncplicity koristi AES 256-bitnu enkripciju u prijenosu i na serveru.