velicina ekrana

Nova studija koju je objavio NPD DisplaySeach otkriva rast prosečne veličine ekrana na većini elektronskih uređaja. Monitori, televizori, prenosivi multimedijalni plejeri, pa čak i javne displeji porasli su tokom proteklih nekoliko godina a ovaj trend rasta će se nastaviti i narednih godina.

U nekim oblastima nova studija pokazala je ogroman rast, poput neverovatnog projektovanog rasta u veličini ekrana mobilnih telefona od 38 odsto u periodu između 2010 i 2013 godine.

U većini kategorija radi se o skromnom prosečnom rastu za period od 2010 do 2013 godine, pet odsto kod desktop monitora, sedam odsto kod prenosivih navigacionih uređaja i devet odsto kod LCD televizora.

U nekim kategorijama rast prosečne veličine ekrana je dosta impresivniji. Na primer, prosečna veličina ekrana kod prenosivog medija plejera porasla je za 29 odsto, dok je ekran kod mobilnih telefona ekran povećan za 38 odsto. Što se tiče veličine OLED televizora tu se očekuje najveći rast, neverovatnih 267 procenata. Razlog za to može se pronaći u činjenici da je 2010 godine prosečna veličina OLED televizora bila samo 15 inča, sada je prosečna veličina 55 inča.

Jedina kategorija koja ima negativan trend je Mobile PC. NPD DisplaySeach veruje da je razlog za to što kupci notebook računara sada više preferiraju rešenja poput Ultrabooks i tableta.  Tableti su veliki potencijal, ovo par godina staro tržište raste izuzetnom brzinom i mnogi stručnjaci smatraju da će oni uskoro zameniti desktop računare. Prvi tableti imali su ekran veličine oko 10 inča ali je u poslednje vreme i ovde prisutan trend manjih ekrana.

Sjajni Amazon-ov Kindle Fire, Google-ov Nexus 7 i Barnes & Noble Nook Tablet su primeri izuzetno popularnih tableta sa ekranima manjim od 10 inča. Čak i kompanija Apple, koja je sa iPad-om stvorila ovo tržište i na kom ima apsolutnu dominaciju, planira da sledeće nedelje objavi iPad Mini, koji bi imao ekran veličine oko 8 inča.

prosecna velicina ekrana