yandex

Ruska Internet tražilica Yandex pokrenula je svoj ​​Web preglednik sa kojim će konkurirati Google-u i pokušati da obrani svoj ​​tržišni udio. Yandex-ov Web preglednik se temelji na WebKit platformi i Google Chromium koda, a također je posuđeno i nekoliko komponenti iz Opere i Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab će sa svojim softverom pomoći korisnicima u borbi protiv virusa, dok Turbo tehnologija kompanije Opera treba da ubrza pregledavanje.

Prvi čovjek kompanije Yandex, Arkady Volozh, priopćio je da je Yandeks preglednik dostupan za preuzimanje i da će se on ažurirati svakih nekoliko tjedana.

Na Ruskom tržištu Web preglednika Opera je lider sa tržišnim udjelom od 30 posto. Na drugom mjestu je Google Chrome sa tržišnim udjelom od 25,9 posto dok je Mozilla Firefox na trećem mjestu sa tržišnim udjelom od 19 posto. Treba reći da Microsoft Internet Explorer ima samo 14 posto a Apple Safari samo 9 posto Ruskog tržišta Web preglednika.

Yandex očekuje da će sa svojim preglednikom biti ozbiljna konkurencija ovim velikim imenima. Yandex bi čak mogao postati zadani Web preglednik na mobilnim uređajima ako kompanija uspije postići dogovor sa proizvođačima.

Što se tiče pretraživanja, Yandex je i dalje neprikosnoveni lider na Ruskom tržištu tražilica. Prošli mjesec Yandex je imao 60,6 posto tržišta Web pretraživanja što je pad u odnosu na 65 posto iz veljače 2011 godine. S druge strane, Google-ov tržišni udio u pretraživanju porastao je sa 21,4 posto na 26,6 posto u istom vremenskom razdoblju. Ovo je nešto što svakako treba da zabrine sve u kompaniji Yandex.

Drugi proizvod koji Yandex pokreće je App Store za uređaje koji koriste Google Android platformu. Yandex-ova trgovina aplikacija nazvana Yandex.Store razvijena je sa Opera Mobile i očekuje se da će biti zvanično pokrenuta krajem ovog mjeseca.

Yandex.Store će korisnicima ponuditi gotovo 40.000 aplikacija uključujući i Yandex-ove aplikacije za pretraživanje, e-mail i geolokaciju. Yandex navodi da trenutno pregovara sa telekom operaterima u Rusiji da Yandex.Store kao još jednu trgovina aplikacija bude uključena na uređajima.

Kompanija Yandex priopćila je da će ova dva proizvoda prvo lansirati u Rusiji a potom raditi na proširenju na duga tržišta.