ponudite oglasavanje na svojim web stranicama

Imate svoj blog ili Web sajt i razmišljate o monetarizaciji sa oglašavanjem? Što mislite o izravnoj prodaji oglasa na vašim stranicama?
Izravna prodaja oglasa je odličan način da zaradite novac sa blogom ili Web sajtom, međutim, uvjeriti nekoga da uloži svoj novac u oglas na vašim stranicama može biti izuzetno težak posao. Ovde ne govorimo o tome da postanete član neke mreže za oglašavanje već o implementiranju vlastitog oglašavanja tj. prodaje oglasnog prostora na vašim stranicama i ostale vrste Web oglašavanja.

Prvo, kod implementiranja vlastitog oglašavanja, nema svrhe upuštatit se u postavljanje sveobuhvatnog programa za upravljanje oglasima sve dok ne budete imali nešto vrijedno za ponuditi oglašivačima. Oglašivači žele znati da će postavljanjem oglasa na vašim stranicama dosegnuti sa svojom marketinškom porukom do velikog broja pravih ljudi. Oni moraju znati tko su vaši posjetioci i koliko ih ima, kako su oni angažirani, koje informacije oni traže, i ostalo.

Sve dok vaš blog ili Web sajt ne dostignu određenu razinu Web prometa, ili razinu vidljivosti, autoriteta i vjerodostojnosti, najbolje bi bilo da se usredotočite na rast Web prometa i ponudu određene vrijednosti posjetiteljima. U međuvremenu, određene prihode možete ostvariti koristeći Google AdSense oglašavanje.

Ovaj članak ima za cilj da vam ukaže na neke ideje za implementiranje svog oglašavanja, kako se nositi s potencijalnim klijentima, kako im ponuditi atraktivne pakete oglašavanja i na kraju, kako ostvariti dobru zaradu.

Kako privući oglašivače na svoj sajt

Traženje klijenata uglavnom je dugotrajan i vrlo često ne tako uspješno ako zbilja nemate dovoljno atraktivnu ponudu. Vrijeme izgubljeno u pokušavanju pronalaska oglašivača moglo bi se mnogo kvalitetnije utrošiti na kreiranje kvalitetnog sadržaja i tako privući mnogo značajniji Web promet. Što veći Web promet i vidljivost imate, to je veća vjerojatnoća da će oglašivači uložiti novac za oglašavanje na vašim stranicama.

Vjerojatno najbolji savjet bi bio da napravite stranicu koja bi se na primjer zvala “Oglašavajte se na našim stranicama” i na kojoj bi bila istaknuta vaša ponuda prostora za oglašavanje. Na ovaj način bi znatno olakšali potencijalnim klijentima da stupe u kontakt sa vama i uspostave suradnju.

Svakako da vaš primarni fokus treba da bude na izgradnji Web prometa i vidljivosti vašeg sajta ili bloga sve do onog trenutka dok ne osjetiti da imate nešto za ponuditi tj. da na primjer imate desetine tisuća posjetitelja mjesečno.

Također, treba reći da je vrlo vjerojatno da će u jednom trenutku zainteresirani oglašivači kontaktirati vas želeći suradnju sa nekim tko je izgradio povjerenje, kredibilitet i autoritet sa kvalitetnim sadržajem koji nudi svojim čitaocima.

Neka vaša ponuda bude kreativna

Kod prodaja oglašavanje bilo bi dobro pokazati malo kreativnosti po pitanju ponude. Na primjer, osim prostora za tradicionalne baner oglase, na vašim stranicama vi možete klijentima ponuditi opciju da budu sponzori nekog članka ili serije članaka. Isto tako oni sami mogu pronaći neku vašu stranicu koju smatraju relevantnom za svoje poslovanje (koju su možda otkrili da dobro kotira u rezultatima pretraživanja), a potom vam platiti kako bi oni na neki način stali iza ovog sadržaja. Na primjer, da su oni sponzori ili pak da su oni na neki način zaslužni za njegovu objavu na vašim stranicama.

Sponzoriranje sadržaja značajno se razlikuje od tradicionalnog oglašavanja. Sponzorirani oglasi su ugrađeni unutar sadržaja. Sponzorski linkovi su follow linkovi i obično je samo jedan u okviru posta. S obzirom da je sponzorirani link follow link, ako uspijete vremenom da izgradite autoritet, oni koji odluče da se oglašavaju na vašim stranicama imat će tako i značajnu SEO korist za razliku od standardnih oglasa koji ne nude nikakvu drugu korist osim izlaganja i klikova.

Naravno vi odlučujete o načinima oglašavanja na vašem sajtu a bilo bi dobrro da imate nekoliko različitih koji bi odgovarali klijentima sa različitim potrebama i proračunima. Također, možete koristiti i različite modele plaćanja kao što su plaćanje po prikazanom oglasu (plaćanje po impresiji, PPI), plaćanje po kliku, (PPC) i nekom drugom.

Najvažnija stvar u vođenju uspješnog Web oglašavanja je da potencijalnim klijentima nudite određenu vrijednost. Vaša ponuda treba biti velikodušna s tim da se pobrinite da i vaši klijent to znaju (ponudite im neku korist, popust za višemjesećno oglašavanje ili pak benefit u povećanju Web prometa do kojeg će za neko vrijeme doći).

Možete im i na vašoj stranici “Oglašavajte se na našim stranicama” navesti nekoliko opcija oglašavanja pokazujući im kakve će koristi imati od oglašavanja na vašim stranicama.

Savjetujte klijente

Većina nas će cijeniti pomoć i savjet pa tako i vaši oglašivači. Stavite se u njihovu poziciju, nije lako ući u aranžman sa novim ljudima i oglašavati se na novim sajtovima, tu je stalni pritisak i razmišljanje da li su napravili pravi izbor ulažući svoj novac u oglašavanje na vašim stranicama. Vi se morate potruditi i svoje klijente dovesti do točke gdje su zadovoljni zbog odluke da se oglašavaju na vašim stranicama.

Ponudite im par strateških savjeta koji će im pomoći da se bolje informiraju prije odluke o tome koji tip oglašavanja da odaberu.

Na primjer, možete im reći da ako se odluče za inline sponzorirane oglase koji iako se pojavljuje niže na stranici, imati mnogo više koristi jer su se oni pokazali bolje nego baner oglasi. Pa kao razlog možete navesti to što su ljudi postali dobri u filtriranju oglasa dok sponzorirane poruke koje se nalaze u sadržaju čitatelju daju osjećaj da su oglašivači odgovorni za pružanje ove informacije. Osim toga, naglasite im i da će imati velike SEO koristi od inline sponzoriranih linkova jer su oni “follow” linkovi.

Sa ponudom koja je slična ovoj (koja značajno ovisi od toga što im realno možete ponuditi) vi ste oglašivaču ponudili informacije koje su im potrebne za donošenje odluke, plus neka ekskluzivna znanja, savjete i iskustva.

Sve u svemu, da bi došli do ove faze vi najprije morate izgraditi vrijednostojnu ponudu kreiranjem kvalitetnog sadržaja na svojim stranicama i dovesti značajniji Web promet. Biti kreativni po pitanju paketa za oglašavanje i vrijednosti koju nudite kako bi sa njima zainteresirali oglašivače. Isto tako, potrebno je da radite zajedno sa oglašivačima kako bi im pomogli u donošenju pravih odluka jer, online zarada od oglašivača je u stvari izgradnja partnerstva u kojem obje strane imaju korist.