apple garancija

Komesar za Pravosuđe Evropske Unije, Viviane Reding, poziva države članice da istraže da li kompanija Apple u svojim lokalnim prodavnicama informisala kupce o uslovima garancije u trenutku kupovine Apple proizvoda.
Ona navodi da mnogi izveštaji pokazuju da kupci ne dobijaju sve činjenice u vezi sa zakonima Evropske Unije prema kojima kupci imaju pravo na najmanje dve godine garancije na Apple proizvode kao što su iPhone i iPad.

Komesar za Pravosuđe Evropske Unije ističe da kompanija Apple u svojim reklamnim kampanjama navodi da njegovi proizvodi imaju jednogodišnju garanciju proizvođača, međutim nigde ne naglašavaju da potrošači prema zakonima EU imaju pravo na automatsku i potpuno besplatnu garanciju na minimalno dve godine.

Ono što Apple radi jeste da kupcima svesno ne govori da imaju pravo na potpuno besplatnu dvogodišnju garanciju već im nudi da kupe njegov AppleCare Protection Plan. Viviane Reding ističe da je ovakva praksa kompanije Apple potpuno neprihvatljiva za Evropsku Uniju.

U decembru prošle godine kompanija Apple kažnjena je u Italiji sa 1,2 miliona dolara zbog slične poslovne prakse. Italijanski regulatori, koji takođe provode zakon o zaštiti potrošača, navode da su prošle godine otkrili da kompanija Apple nije upoznavala svoje kupce sa obaveznom dvogodišnjom garancijom već je umesto toga kupcima nudila kupovinu AppleCare Protection Plan. Italijanski antimonopolski organ kaznio je Apple sa 400.000 evra zbog neupoznavanja kupaca sa uslovima garancije i sa 500.000 evra zbog prodaje AppleCare Protection Plan namjerno neinformisanim kupcima.

Apple je odbio komentarisati pokretanje istrage.