Početkom godine, Francuska vlada bila je žrtva sofisticiranog sajber napada koji ju je prisilio na kompletan remont svoje mreže. U to vrijeme, mediji su nagađali da možda Kina stoji iza napada, navodeći vojne tajne kao potencijalni motiv, međutim jučer je Francuski časopis L'Express za sajber napad direktno optužio Američku vladu.

Ovaj sajber napad pokrenut je negdje između zaključenja Francuskih predsjedničkih izbora 6. svibnja i dana kada je novi predsjednik François Hollande preuzeo dužnost, 15. svibnja.

Napadači su navodno koristili Facebook kako bi pronašli i povezali se sa bliskim savjetnicima odlazećeg predsjednika Nicolas Sarkozy-a, prije nego što su ih pozivali da se pridruže Elysee intranet-u na lažnoj Web stranici vlade. Tu je od dužnosnika zatraženo da unesu svoje intranet lozinke koji su hakerima omogućile da zaraze njihova računala virusom koji sigurnosni stručnjaci sada upoređuju sa Flame, sofisticiranim špijunskim virusom razvijenim od strane SAD-a i Izraela za napad na Iranska nuklearna postojenja.

Virus se vrlo brzo proširio okruženjem predsjednika Sarkozy-ja, tražeći svoj put prema načelniku stožera Xavier Musca. Sam predsjednik nije postao žrtva ovog virusa jer nije koristiti osobno računalo u uredu.

L'Express navodi da su hakeri uspjeli doći do vrlo povjerljivih dokumenata i "strateških planova" sa vladinih tvrdih diskova. Istražitelji Francuske nacionalne agencije za sajber sigurnost imali su poteškoća u određivanju izvora napada, ali L'Express sada iznosi sumnje da je pokrenut od strane Američke vlade, i kao razlog navodi njegovu sličnost sa vrlo sofisticiranim virusom Flame.

Motiv napada ostaje nejasan iako je njegov tajming vrlo indikativan. Prema nekim špekulacijama, SAD su željeli osigurati trajnu Francusku diplomatsku podršku, čak i pod novim predsjednikom.

Povodom ovih optužbi u časopisu L'Express, Američko veleposlanstvo u Parizu u svom priopćenju odlučno negira optužbe, potvrđujući bliske diplomatske odnose na Francuskom.

Mi kategorički opovrgavamo navode iz nepoznatih izvora objavljenih u L'Express, prema kojima je vlada Sjedinjenih Američkih Država sudjelovala u sajber napadima protiv Francuske. Francuska je jedan od naših najvećih saveznika. Naša suradnja je izvanredna i ona nikada nije bila tako dobra i bitna u našoj zajedničkoj borbi protiv extremističkih prijetnji,

navodi se u priopćenju Američkog veleposlanstva u Parizu.