jolla Sailfish OS

Finska kompanija Jolla danas je konačno svetu predstavila izgled svog novog mobilnog operativnog sistema nazvanog Sailfish. Jolla je prikazala neke poboljšane multitasking mogućnosti, laku interakciju i brojne nove opcije za personalizaciju koje donosi Sailfish OS.

Kao što je i najavila, kompanija Jolla predstavila je danas u Helsinkiju svoj mobilni operativni sistem koji se zasniva na Nokia MeeGo. 

Finski startup formirala je grupe bivših zaposlenika kompanije Nokia koji su željeli nastaviti rad na operativnom sistemu MeeGo kojeg je Nokia odbacila nakon sklopljenog partnersta sa Microsoft-om i preuzimanju Windows Phone OS.

Jolla je prikazala korisnički interfejs Sailfish OS na Slush startup konferenciji u Helsinkiju. Objavljen je i YouTube video na kom se vide velike ikone sa kojima korisnici mogu da komuniciraju direktno na početnom ekranu, slično konceptu živih pločica na Windows Phone 8. Jolla navodi da će korisnici biti u mogućnosti prekinuti poziv ili pauzirati pesmu bez ulaska u odgovarajuću aplikaciju.

Jolla navodi da bi prvi proizvodi sa Sailfish OS trebali da se pojave iduće godine. Kompanija je takođe demonstrirala svoj mobilni operativni sistem na Nokia N9 naglasivši da se operativni sistem može prilagoditi da radi na tablet-ima, televizorima i automobilskima sistemima.

Takođe, Joola je predstavila pregled Sailfish SDK koji se zasniva Qt Creator, višeplatformskom integrisanom razvojnom okruženju koje je Nokia takođe napustila, i uskoro će biti dostupan za Windows, Linux i Mac OS X.

Važno je naglasiti da će Sailfish pametni telefoni takođe biti u stanju da pokreću aplikacije razvijene za Android OS.

Startup je takođe objavio da je već sklopljen dogovor sa Finskim operaterom DNA kao i čipset dogovor sa ST-Ericsson.

Konkurencija na tržištu pametnih telefona je velika pa će jednom malom startupu biti vrlo teško doći do tržišta pored dominantnog Android-a, iOS i rastućeg Windows Phone.

Demonstraciju Jolla Sailfish OS pogledajte na videu ispod: