Windows 8 korisnički interfejs velika strateska greska Microsoft-a

Windows 8 još jednom se našao na udaru zbog svog korisničkog interfejsa. Ovaj put, kritika dolazi od Jakob Nielsen iz Nielsen Norman Group koji je izneo mišljenje na osnovu nedavne studije slučaja sprovedene od strane kompanije. Jednostavno rečeno, Jakob Nielsen nije nimalo laskavo govorio o korisničkom interejsu Windows 8.

Odluka Microsoft-a da stavi dva korisničkog interfejsa unutar Windows 8 bila je strateška greška koja podjednako otežava rad i početnicima i iskusnim korisnicima računara, kako na tablet tako i na tradicionalnim računarima.

Kompanija je pozvala 12 iskusnih kompjuterskih korisnika da isprobaju Windows 8 na novom Surface RT tablet-u kao i na tradicionalnom kompjuteru.

Počevši sa korisničkim interfejsom (UI), Nielsen poredi Windows 8 sa pričom o dr Džekilu i gospodinu Hajdu misleći naravno na PC desktop okruženje u poređenju sa tablet (Metro) interfejsom.

Windows 8 na mobilnim uređajima i tablet-ima sličan je dr Džekilu: Izmučena duša koja se nada iskupljenju. Na desktop računaru Windows 8 je gospodin Hajd: Čudovište koje teroriše jadne kancelarijske radnike i uništava njihovu produktivnost,

izjavio je  Jakob Nielsen.

Testiranjem je otkriveno da korisnici imaju ozbiljne probleme sa obavljanjem relativno jednostavnih zadataka. U jednom testu, učesnici su zamoljeni da sastave listu od tri preporuka za večernji izlazak, pošalji te predloge prijatelju i pogledaju odgovor.

Ovo je bilo izuzetno komplikovano uraditi na Surface RT zbog modela ‘jednog prozora’ (radi se o one-window-at-a-time UI za Windows RT aplikacije. Iako operativni sistem nudi mogućnost podele ekrana (split-screen mode), niko od učesnika nije uspeo obaviti ovaj zadatak. Zbog ovog svog modela ‘jednog prozora’ Microsoft bi trebao preimenovati operativni sistem u ‘Microsoft Window’ ali problem ne leži u imenu već u kratkoročnoj memoriji. Potrebno je otvoriti jednu aplikaciju, zapamtiti informaciju koja se tamo nalazi, ili čak i gde je ta informacija, a zatim je primeniti na drugu aplikaciju. Kratkoročna memorija je izuzetno nepouzdana čak i kod jednostavnih zadataka jer oni zahtevaju informacije iz više prozora,

saopštio je Nielsen.

Najveća greška Microsoft-a jeste stavljanje dva korisnička interfejsa unutar jednog operativnog sistema što dovodi do brojnih problema, uključujući i da korisnik mora da se seti gde da ide za koje funkcije. Prebacivanjem između dva okruženja će povećati troškove interakcije korišćenjem više funkcija i zbog toga što ova dva okruženja rade drugačije, korisničko iskustvo će biti nedosledno.

Jakob Nielsen takođe naglašava da Microsoft može vrlo efikasno ispraviti ove greške u Windows 8 koje su sigurno jedan od razloga zašto se operativni sistem ne prodaje onako kako je projektovano u Microsoft-u.