android

Iako još uvijek nismo u “post-PC svijetu”, novi podaci iz kompanije NetMarketShare pokazuju da idemo u tom pravcu. Najnovije istraživanje kompanije NetMarketShare pokazuje da je u listupadu 10,3% Web prometa došlo sa pametnih telefona i tableta.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da mobilno pregledavanje čini 7,2% ukupnog pregledavanja. Gotovo 60% mobilnog pregledavanja u listopadu došlo je sa iOS uređaja (iPhone i iPad) a 27% sa pametnih telefona i tableta koje pokreće Android.

Važno je naglasiti da udio Android platforme na tržištu iznimno brzo raste. Analitička kompanija IDC u svom izvješću navodi da je Google-ov mobilni OS prvi koji je u jednom tromjesečju imao isporuku veću od 100 milijuna. U trećem tromjesečju 2012 godine isporuka Android uređaja dosegla je 136 milijuna, ili 75% od 181,1 milijun isporučenih uređaja u trećem tromjesečju 2012 godine. IDC navodi da je isporuk Android uređaja porasla za čak 91,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Veliki utjecaj na rast isporuke Android uređaja imala je popularnost Samsung uređaja. Kompanija IDC objavila je da je Samsung u trećem tromjesečju 2012 godine prodao duplo više uređaja od kompanije Apple.

U ovom trećem tromjesečju isporučeno je 26,9 milijuna iOS uređaja ili 14,9 posto.Research In Motion (RIM) tvorac nekada iznimno popularnog BlackBerry-a nastavlja da gubi tržišni udio. U trećem tromjesečju 2012 godine isporučeno je 7,7 milijuna BlackBerry uređaja, 34,7% manje u odnosu na isti period 2011 godine. Symbian platforma ima tržišni udio od 2,3 posto a Windows Phone zanemarljivih 2%.

U budućnosti treba očekivati snažan rast Windows Phone udjela jer mnogo očekuje od uređaja koje pokreće novi Windows Phone 8 OS.

udio mobilnih operativnih sustava