samsung s3

Prema najnovijem izvještaju kompanije za istraživanje tržišta IDC, Samsung i nakon trećeg kvartala 2012 godine predvodi tržište pametnih telefona s procijenjenih 56,3 milijuna uređaja isporučenih diljem svijeta prema. U trećem kvartalu ukupno je isporučeno 179,7 milijuna pametnih telefona, 31,3% su pametni telefoni kompanije Samsung. Kompanija Apple drži 15% tržišta sa prodatih26,9 milijuna uređaja.

Kompanije Samsung i Apple drže skoro polovinu tržišta pametnih telefona (46,3%) do se udio kompanija Nokia i RIM i dalje smanjuje. Tvorac nekada izuzetno popularnih pametnih telefona BlackBerry nalazi se na trećem mjestu mada je kompanija isporučila “svega” 7,7 milijuna uređaja tijekom trećeg tromjesečja. Ovo je značajan pad u poređenju sa prošlom godinom kada je kompanija isporučila 11,8 milijuna pametnih telefona.

Ono što je važno istači jeste da je kompanija Nokia po prvi puta ispala sa popisa pet najvećih dobavljača i sada se nalazi iza kompanija ZTE i HTC, sa “samo” 6,3 milijuna isporučenih uređaja. Ono što treba naglasiti, i što treba naglasiti jeste da je kompanija ZTE isporučila 7,5 milijuna telefona, 82,9% više nego godinu dana ranije.

samsung lider

Iako se kompanija IDC nije bavila udjelom mobilnih operativnih sustava očito je da Apple iOS sada ima 15% udjela što je porast sa 13,8% od prije godinu dana. Neka ranija izvješća kompanije IDC pokazala su da Android sada ima udio od oko 70%.

Sve u svemu, 179,7 milijuna isporučenih pametnih telefona u posljednjem tromjesečju predstavlja povećanje od 45% posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tržite svih mobilnih telefona poraslo je samo za 2,4%, sa 434,1 milijun na 444,5 milijuna isporučenih telefona, što znači da pametni telefoni čine 40,4% svih isporučenih telefona. Kada posmatramo ovo tržište svih mobilnih telefona, Samsung je i dalje lider sa isporučenih 105,4 milijuna mobitela diljem svijeta, dok je na drugom mjestu kompanija Nokia sa isporučenih 82,9 milijuna mobitela.