kaspersky lab

Bezbednosna kompanija Kaspersky objavila je svoj najnoviji “IT Threat Evolution” u kom se nalazi nekoliko prilično zanimljivih nalaza među kojima je i to da se Microsoft proizvodi više ne nalaze na listi Top 10 najranjivijih proizvoda. Razlog za to jeste mehanizam za automatsko ažuriranje koji je sada dobro razvijen u novijim verzijama Windows operativnog sistema.

Kompanija Kaspersky objavila je Top 10 ranjivosti za treći kvartal 2012 godine:

  1. Oracle Java veći broj ranjivosti: DOS-napad (Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama) i Cross-Site Scripting (Dobijanje pristupa osetljivim podacima). Kaspersky ranjivost ocenjuje kao vrlo kritičnu. Nalazi se ne 35% praćenih računara.
  2. Oracle Java tri ranjivost: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Ranjivost je ocenjena kao izuzetno kritična. Nalazi se ne 21,7% praćenih računara.
  3. Adobe Flash Player veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Dobijanje pristupa osetljivim podacima. Ocenjena kao veoma kritična ranjivost. Nalazi se ne 19% praćenih računara.
  4. Adobe Flash Player veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Zaobilazi bezbednosne sisteme. Veoma kritična. Nalazi se ne 18,8% praćenih računara.
  5. Adobe Reader / Acrobat veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Izuzetno kritična ranjivost. Nalazi se ne 14,7% praćenih računara.
  6. Apple QuickTime veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Kaspersky ovu Apple ranjivost ocjenjuje kao veoma kritičnu. Nalazi se ne 13,8% praćenih računara.
  7. Apple iTunes veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Veoma kritična. Nalazi se ne 11,7% praćenih računara.
  8. Winamp AVI / IT ranjivosti u procesuiranju datoteka: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Veoma kritičana ranjivost koja je prisutna na 10,9% praćenih računara.
  9. Adobe Shockwave Player veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Veoma kritična ranjivost koja je prisutna na 10,8% računara.
  10. Adobe Flash Player veći broj ranjivosti: Dobijanje pristupa sistemu i izvršavanje proizvoljnog koda sa lokalnim korisničkim privilegijama. Zabilazi bezbednosne sisteme i dobija pristup osetljivim podacima. Ranjivost je ocenjena kao izuzetno kritična i nalazi se na 9,7% praćenih računara.

Pre nekoliko godina, proizvodi kompanije Microsoft sigurno bi bili prisutni na ovoj listi ali izdavanjem Windows Vista kompanija je počela vrlo ozbiljno da rešava ovaj problem, mnogo je urađeno sa Windows 7 a izdavanjem Windows 8 Microsoft je napravio još jedan korak više u tom pravcu. Treba reći da se operativni sistem Windows i dalje izuzetno mnogo napada zbog svoje dominacije na tržištu ali kao što pokazuje i ovaj izveštaj kompanije Kaspersky, ove ranjivosti su sada mnogo manje nego što su to ranije bile.

Izveštaj kompanije Kaspersky donosi mnoge zanimljivosti među kojima i da samo 10 zemalja širom sveta hostuje 86% Web resursa koji se koriste za širenje malware-a.

q3malware2012_pic08

Isto tako, zanimljivo je da:

  • 28 procenata svih napadnutih mobilnih uređaja koristilo je operativni sistem Android verziju 2.3.6, koji je objavljen u septembru 2011 godine.
  • 56 odsto blokiranih ranjivosti u trećem kvartalu koristilo je Java ranjivosti. (Ovo je izuzetno veliki procenat i upravo je to razlog zašto mnog stručnjaci i savetuju da deinstalirate Java)
  • Kaspersky je otkrio ukupno 91,9 miliona URL-ova koji serviraju zlonamerni kod, što je povećanje od 3% u odnosu na drugi kvartal 2012 godine.

q3malware2012_pic07