novi operaativni sistem Windows Blue

Još uvek se vode vrlo žučne rasprave o Windows 8 i o tome koliko je on zaista uspešan a sada su se pojavile informacije o pripremi nove verzije operativnog sistema Windows. Više izvora dobro upoznatih sa dešavanjima u Microsoft-u navode da kompanija ubrzano radi na novom operativnom sistemu koji trenutno ima kodni naziv Windows Blue i sa kojim planira da standardizuju pristup na Windows i Windows Phone platformi u nastojanju da se obezbedi više redovnih nadogradnji za potrošače.

Microsoft se nada da će sa Windows Blue promeniti način na koji potrošači gladaju na Windows, uvođenjem čestih, periodičnih nadogradnji (npr. godišnjih izdanja), slično onome što radi Apple sa Mac OS X.

Ono što će vas možda najviše iznenaditi jeste to da bi Windows Blue navodno trebao biti spreman za lansiranje već na leto 2013 godine!

Za sada još nije poznato da li će Windows Blue biti samostalno Windows izdanje, servisni paket ili se samo radi o najnovijoj strategiji Microsoft-a za Windows platformu.

Svakako da će neki kupci negativno reagovati na godišnju nadogradnju Windows-a, Microsoft je svesan toga pa je stoga spreman na neku vstu podsticaja. Prvo, nova izdanja će biti po znatno nižoj ceni ili će čak biti besplatna, pretpostavka je da bi u ovom slučaju kompanija pokušala te prihode nadoknaditi sa Windows Store. Svakako da bi sa ovakvim pristupom Microsoft mogao napravi ovaj prelaz bez nekih velikih negodovanja potrošača.

Međutim, neki smatraju da se radi o potpuno novoj verziji operativnog sistema Windows. Prema tom scenariju, kada se pojavi Windows Blue, očekuje se da će Microsoft uvesti novi Windows SDK i prestati da odobrava programe kreirane za Windows 8 (iako će postojeći Windows 8 programi nastaviti da rade pod Windows Blue). Novi SDK će biti "standardizovan". Postoje nagađanja da bi ovo mogla biti Windows-ova singularnost: tačka u kojoj će se Windows 8 i Windows Phone 8 spojiti.

Takođe, Windows developeri će morati da se prebace na Windows Blue ako žele da nastave sa pravljenjem aplikacija za Windows Store. S druge strane korisnici bi bili prisiljeni na nadogradnju ili bi izgubili pristup najnovijim aplikacijama.

Teško je zamisliti da bi Microsoft zaista mogao lansirati novi operativni sistem samo nekoliko meseci nakon pokretanja Windows 8. Moguće je da se radi o nekoj vrsti Windows 8 dodatka koji možda priprema kompaniju za strategiju godišnjih nadogradnji.

Naravno, kompanija Microsoft odbila je da komentariše ove navode pa ostaje da sačekamo i vidimo koliko istine ima u ovome.