Disruption Tolerant Networking protokol

NASA i Evropska Svemirska Agencija uspele su kontrolisati LEGO robota na Zemlji sa međunarodne svemirske stanice koristeći eksperimentalni “međuplanetarni Internet” sistem.

Specijalno je razvije Disruption Tolerant Networking (DTN) protokol kako bi se olakšala komunikacija u sredinama visoke latencije kao što je svemir. LEGO eksperiment je dosada najnaprednija demonstracija njegovih mogućnosti koja je trebala simulirati astronautsku kontrolu stvarnog robota na površini drugih planeta.

DTN protokol radi tako što inteligentno drži i ponovo šalje paketa podataka koji bi inače bili izgubljeni korišćenjem tradicionalnih mrežnih protokola.

DTN arhitektura je nova komunikaciona tehnologija koja omogućava standardizovanu komunikaciju sličnu Internetu i koja funkcioniše na dugim relacijama i u uslovima vremenskog kašnjenja. Osnova DTN je Bundle Protokol (BP), koji je ekvivalent Internet Protokol-u (IP) kao osnovi Interneta na Zemlji. I dok Internet Protokol pretpostavlja kontinuirani tok podataka između korisnika i udaljenog sistema, DTN protokol inteligentno računa sa mogućnošću gubitka konekcije i pojavljivanja grešaka pri prenosu paketa podataka. Kod DTN protokola podaci se prenose kroz mrežt “hop-by-hop”, tj. dok čekaju da sledeći link postane povezan, paketi podataka se privremeno skladište a zatim prosleđuje na sledeći čvor kada link postane dostupan.

NASA je iznela svoje planove da u budućnosti iskoristi ovaj protokol za izgradnju kompleksne međuplanetarne mreže sastavljene od mnogih satelita i releja koji bi se izmešu ostalog koristili i za kontrolu svemirskih vozila na drugim planetama. Da bi bolje shvatili DTN protokol pogledajte video demonstraciju ispod.