kina ugaila google

Odnosi između kompanije Google i Kine nisu ništa bolji od kada je prošle godine Google otkrio da su Kineski hakeri upali u stotine Gmail računa.
Novi “incident” dogodio se jučer popodne blokiranjem pristupa Google servisima Gmail, Maps i Drive. Mnogi mediji su izvjestili o onemogućavanju pristupa Google servisima u Kini te kao razlog za to aktualne pripreme za imenovanje novog vodstva u Kini.

Google Transparency Report, koji vrši monitoring kompanijinih servisa diljem svijeta, navodi da je blokiranje usluga trajalo oko 12 sati.

GreatFire.org, koji vrši monitoring Kineske online cenzure, također je izvjestio da je došlo do blokiranja pristupa Google-u te da se nakon 12 sati situacija normalizira.

Ovo je prvi put od 2010 godine da je Google blokiran. Mnogima je nejasno zašto je Google cenzurisan ovaj put, međutim pojavila su se mišljenja da je razlog to što Kineska Komunistička Partija trenutno održava svoj 18. kongres, na kom će biti imenovano novo liderstvo.

Ovo blokiranje Google usluga dolazi samo dva tjedna nakon što su Kineske vlasti cenzurirali The New York Times nakon što je objavljen članak o bogatstvu obitelji Kineskog premijera Wen Jiaobao koje se mjeri u milijardama dolara. Pristup Web sajtu The New York Times-a još uvijek je onemogućen u Kini.

Kineske vlasti povremeno povećava razinu Internet cenzure kada se pojave neka osjetljiva pitanja za njih. Prošle godine se dogodila slična stvar kada je upućen online poziv Kineskom narodu da izađe na prosvjede. Nakon toga, Google je optužio Kinesku vladu za cenzuru i onemogućavanje pristupa Gmail-u.

Google-ova popularnost u Kini u konstantnom je padu nakon što je kompanija u znak protesta svoju Kinesku tražilicu izmjestila u Hong Kong. Prema posljednjim podacima, udio Google-a na Kineskom tržištu pretraživanja iznosi simboličnih 5 posto.