rapidshare

Jedan od najpoznatijih sajtova za delenje sadržaja RapidShare očigledno je vrlo odlučan da ne dozvoli da se nađe u problemima sa kojima se suočava čuveni Kim Dotcom kome su vlasti početkom godine ugasile vrlo popularan sajt za delenje sadržaja, Megaupload.

Nakon gašenja Megaupload-a i hapšenje Kim Dotcom-a, neki od najpoznatijih servisa za delenje sadržaja RapidShare, FileSonic i ostali, preduzeli su drastične mere kako bi se smanjila piraterija na njihovim mrežama, u mnogim slučajevima ograničavajući svoju funkcionalnost i žrtvovanjem ukupnog korisničkog doživljaja. Najpoznatiji BitTorrent sajt, The Pirate Bay, iz istog razloga prešao je na magnetne linkove i pobegao na Cloud.

RapidShare navodi da će od 27. novembra još više ograničiti preuzimanja koja dolaze od korisnika koji ne plaćaju uslugu. Novo ograničenje znači da će plaćeni članovi i dalje imati mogućnost 30 gigabajta preuzimanja dnevno a da će svi ostali biti ograničeni na samo jedan gigabajt!

Ovo se odnositi na javna preuzimanja i neće uticati na direktna delenja između korisnika (u stilu Dropbox-a).

rapidshare ogranicio download na 1gb dnevno

RapidShare očekuje da će ova najnovija promena biti dodatan motiv piratima da ne koriste njen servis za distribuciju materijala zaštićenog autorskim pravima.

Godinama su se linkovi koji vode ka RapidShare stranicama koje sadrže filmove i muzičke albume mogli vrlo lako pronaći svuda na Web-u. Prema Google Trends, drugi najpovezaniji pojam pretrage sa "Rapidshare" je "Megaupload". Na listi deset vezanih termine pretrage su "rapidshare movies" i "rapidshare crack". To je ono što RapidShare želi da promeni sa ovim svojim ograničavanjem preuzimanja.

RapidShare nije jedina kompanija koja preduzima slične korake. Nakon gašenja Megaupload-a, FileSonic i FileServe prestali su omogućavati korisnicima da preuzmaju fajlove upload-ovane od strane drugih korisnika, dok je MediaFire pokrenula veliku PR ofanzivu kako bi ukazala na velike razlike između sebe i Megaupload-a.

RapidShare je povukao jedan veoma rizičan potez koji bi mogao da ugrozi njegovo poslovanje. Namerno hendikepiranje vlastitog servisa u pokušaju da se otera jedan broj korisnika mogao bi uticaci na celo poslovanje i pad prihoda.

RapidShare pokušava da postigne veoma delikatnu ravnotežu. Koliko efikasno je u stanju da to uradi jednim delom zavisi i od toga koliko sadržaja na Rapidshare krši autorska prava, a koliko ne. To je nešto što je teško izmeriti, ali nema sumnje da će sve biti mnogo jasnije nakon 27. novembara.