hp obmanut prilikom kupovine autonomy

Kompanija HP danas je objavila da su je vlasnici Britanske kompanije Autonomy obmanuli pogrešnim predstavljanjem financijskog stanje prije nego što ih je HP preuzeo prošle godine za više od 10 milijardi dolara. Hewlett-Packard sada je morao prihvatiti gubitak od 8,8 milijardi dolara zbog “ozbiljnih računovodstvenih nepravilnosti” koje su enormno podigle vrijednost softverske kompanije Autonomy.

Ova vijest dolazi zajedno sa HP-ovim financijskim podacima koji se odnose na četvrti kvartal prema kojima je prodaja hardvera pala za 20 posto, a prodaja laptop i desktop računara za 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

U razgovoru s investitorima i analitičarima danas, izvršni direktor kompanije Hewlett-Packard, Meg Whitman, navela je da je obmana otkrivena nakon sprovođenja duge interne istrage nakon koje je kontaktirana Britanska služba za teške prijevare od kojih se zahtijeva pokretanje zvanične istrage i nadoknada štete za Hewlett-Packard.

HP je iznimno razočaran otkrićem da su neki bivši članovi menadžmenta kompanije Autonomy odlučili da namjerno koriste nepravilno računovodstvo i pogrešno tumačenje kako bi se napuhali financijski podaci kompanije prije samog preuzimanja od strane HP-a. Ovo je učinjeno s namjerom kako bi se investitori i eventualni kupci namjerno doveli u zabludu i ozbiljno utjecalo na sposobnost HP rukovodstva da pravedno vrijednuje Autonomy u vrijeme posla. Važno je naglasiti da mi i pored svega ostajemo sto posto predani Autonomy i njenoj tehnologiji koja je vodeća u industriji,

navodi se u zvaničnom priopćenju kompanija HP povodom fijaska sa Autonomy.

Na pitanje tko je kriv što je HP platio više od 10 milijardi dolara za preuzimanje kompanije Autonomy, Meg Whitman je ukazala na svoje prethodnike: "dvoje ljudi koji bi trebali biti odgovorni nisu više u kompaniji". Ovim se misli na bivšeg izvršnog direktora Leo Apotheker i prvog stratega kompanije Shane Robinson.

Na kraju treba reći da kvartalni financijski izveštaj donosi zaradu po dionici u četvrtom kvartalu od 1,14 dolara, što je nešto više od procijena analitičara koje su predviđali 1,12 dolara po dionici. Prihodi kompanije Hewlett-Packard za ovaj kvartal su 30 milijardi dolara, što je 7 posto manje u odnosu na prošlu godinu i oko 500 milijuna dolara manje nego što analitičari očekivali.