sada sa gmail mozete poslati maksimalno 10gb

Kompanija Google olakšala je slanje velikih fajlove putem e-pošte, integrišući Google Drive, svoj Cloud servis za skladištenje, u Gmail. Ovaj najnoviji potez Google-a znači da će korisnici sada biti u mogućnosti da e-poštom šalju datoteke veličine do 10 GB, što je 400 puta više od dosadašnjeg Gmail limita od 25 MB za tradicionalne priloge (attachments).

Važno je naglasiti da će korisnici moći iskoristiti ovaj novi maksimum za slanje fajlova pod uslovom da plaćaju za ekstra prostor za skladištenje jer im Google Drive omogućava samo 5 GB besplatnog prostora za skladištenje u Cloud-u.

Naravno, Google zapravo ne šalje fajlove kao priloge, nego šalje linka ka primaocu sa kojim on može pristupiti tim fajlovina na Google Drive. Ovo je nešto što možete uradite i sa nekim drugim Cloud servisima za skladištenje kao što su Dropbox ili fenomenalni Microsoft SkyDrive, međutim činjenica da su Google-ove usluge čvrsto integrisane ipak predstavlja određenu prednost.

Google je objavio da će ova nova funkcionalnost korisnicima biti postepeno dostupna. Kada ona postane aktivna korisnici će videti ikonicu Drive pored ikonice za tradicionalne priloge. Klikom na nju moći ćete da izaberete fajlove za delenje sa svog računa za Cloud skladištenje.

Gmail će automatski izvršiti proveru da li svi primaoci mogu pristupiti fajlu, u slučaju da ne mogu, od vas će biti zatraženo da promenite postavke deljenja bez napuštanja e-maila. Funkcija radi slično zaboravljenom Google attachment detektoru, i čak će raditi sa Drive linkovima koji se direktno nalepe na e-mailove. Ova nova funkcija će svakako dobro doći postojećim korisnicima Google Drive.

sada sa gmail mozete poslati maksimalno 10gb 2

Google navodi da će sa novom funkcionalnošču krenuti u narednih nekoliko dana.

Treba reći, da je ova nova funkcija neobjašnjivo kompatibilna samo sa novom funkcijom pisanja Gmail poruka Gmail. Dakle, svi oni koji žele ovu funkciju, moraće prvo omogućiti novu funkciju pisanja Gmail poruka objavljenu krajem prošlog meseca.