apple-samsung-partnerstvo

Kompanija Samsung ne taji činjenicu da je jedan od najvećih partnera kompanije Apple koju opskrbljuje sa nekoliko ključnih komponenti koje se nalaze unutar iPhone i iPad uređaja, čak i dok se aktivno natječe protiv njih sa vlastitom Galaxy linijom Android konkurenata.

Iako su partneri, kompanije Samsung i Apple vode veliki rat patenata širom svijeta koji se sada izravno odražava i na partnerstvo u opskrbi Samsung komponenti koje se ugrađuju u iPad i iPhone.

Prema najnovijem izvješću, kompanija Samsung zatražila je od kompanije Apple povećanje cijene od 20% za mobilni "aplikacijski" procesor koji se ugrađuje u iPad i iPhone, te da je Apple bio prisiljen da to prihvati jer jedino Samsung proizvodi ovaj specifičani hardver.

U izvješću se navodi da se ovo poskupljenje odnosi samo na Apple te da je ono već stupilo na snagu. Apple je navodno kupio više od 200 milijuna čipova kako bi držao korak sa potražnjom za iPhone 5 i novim iPad uređajima.

Ugovor Samsung-a i Apple-a koji se tiče opskrbe čipova istječe 2014 godine, a do tada će Apple sasvim sigurno pokušati da dizajnira svoje čipove, kako bi imao potpunu kontrolu na opskrbnim lancem za za proizvodnju iPhone i iPad uređaja.

Kompanija Apple nedavno je angažirala Jim Mergard-a, koji je svojevremeno radio u kompanijama Samsung i AMD na izgradnji čipova, što sugerira da Apple želi u svojim čipovima zadržati veći dio funkcionalnosti koje imaju Samsung čipovi jer bi to omogućilo kompatibilnost sa prethodnim verzijama njegovih uređaja.

Kompanije Samsung i Apple za sada su bez komentar.