skydrive-opera-problem

Izvorni kod Microsoft SkyDrive web sajta čini ovu uslugu skoro neupotrebljivom za korisnike Opera desktop pretraživača. Naime, otkriveno je da izvorni kod sajta obuhvata preko 2 miliona “NULL” znakova što izaziva da korišćenje resursa procesora na računaru dostiže 100% i da zbog toga web sajt postaje nefunkcionalan.

Ovaj problem izazvan je čudnom greškom u pozadini Microsoft-a koja šalje gomilu neočekivanih “NULL” znakova koji izazivaju problema kod Opera pretraživača, kada on pokušava da ih interpretira.

Ovaj problem se može videti na screenshot-u izvornog koda SkyDrive web sajta:

Zašto Microsoft šalje 2 miliona “NULL” znakova, još uvek nije poznato, ali i Opera mora da preuzme na sebe jedan deo krivice za celi ovaj problem jer je, koliko je poznato, jedini pretraživač koji ima problem sa ovim kod-om. Opera pretraživač jedini je pretraživač koji se muči se da interpretira ovaj ogroman broj “NULL” znakova pa zato korišćenje resursa procesora dostiže 100 odsto, ostali pretraživači ne pokazuju bilo kakav problem sa interpretacijom koda SkyDrive sajta.

Prema nedavni podacima kompanije analitičke kompanije StatCounter, Opera drži samo 1,63 odsto udela na svetskom tržištu pretraživača, tako da je ovaj problem ograničena samo na manji broj korisnika.

Nema sumnje da će Opera vrlo brzo morati da radi na promeni načina na koji se njen pretraživač odnosi prema “NULL” vrednostima. Mada treba reći da prava snaga Opera pretraživača leži u njenom mobilnom softveru koji ima više od 200 miliona aktivnih mobilnih korisnika.