servis mega

Objavom datuma pokretanja Kim Dotcom i prijatelji ubrzano rade na ispunjenju svog obećanja i oživljavanju Megaupload-a. Kim Dotcom je pre par meseci najavio pokretanje muzičkog servisa Megabox ali i povratak Megaupload-a.
Jedan od najpopularnijih sajtova za delenje sadržaja početkom godine brutalno je zatvoren od strane američkih zvaničnika a Kim Dotcom uhapšen u spektakularnoj akciji u svojoj vili na Novom Zelandu.

Nedavno je Kim Dotcom saopštio da je spreman za novu rundu sa industrijom zabave koja će biti vrlo zanimljiva. Sada je objavljeno da će servis Mega biti pokrenut 19. januara te da će biti brži, bolji i sigurniji nego što je to bio Megaupload.

Mega predstavlja fundamentalnu promenu u taktici jer je Kim Dotcom godinama dozvoljavao korisnicima da upload-uju sve i svašta, na vidnom mestu i sa vrlo malo ograničenja. U prošlosti, da bi zadovoljio vlasti, Megaupload je povremeno reagovao na DMCA obaveštenja za uklanjanje sadržaja koji povređuje autorska prava, međutim, ova praksa se pokazala kao nedovoljna da bi zaštitila servis od pravnih nevolja.

mega

Kao što je ranije saopšteno, novi servis će koristiti Advanced Encription Standard koji šifruje i dešifruje korisničke podatake u njihovom pretraživaču. Takođe, novi servis neće raditi sa hosting kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama jer se na taj način želi sprečiti bilo kakva mogućnost da Američka Savezna Vlada napade na servis.

Sa AES enskripcijom na novom servisu Mega, Kim Dotcom će od sebe i svog osoblja sakriti sadržaja koji korisnici otpremaju na servis. U idealnom slučaju, na ovaj način se osigurava da niko osim onoga ko upload-uje i onih sa kojima se sadržaj deli ne znaju kakav se sadržaj hostuje na servisu Mega. Zbog toga što nemaju saznanja o tome kakav sadržaj korisnik otprema ne mogu ni odgovarati ako sadržaj eventualno krši autorska prava. Jedna od optužbi protiv Kim Dotcoma je da je on znao da se njegov servis Megaupload koristi za hostovanje i deljenje nelegalnog sadržaja tako da ovaj novi plan može ubuduće da ga amnestira od sličnih optužbi.

Kim Dotcom putem Twitter-a je objavio da će servis Mega biti pokrenut 19. januara te da će biti hostovan na domenu Me.ga.