filmsko piratstvo

Nedavno su pisali o istraživanju koje pokazuje da su korisnici P2P mreža najveći kradljivci ali i kupci, pa stoga nije iznenađenje najnoviji izvještaj prema kojemu je zatvaranje Megaupload-a početkom godine imalo negativan učinak na filmske zarade. Nakon što je ugašen Megaupload, filmska i muzička industrija hvalile su vladine akcije, međutim ovo novo istraživanje pokazuje da je to zapravo rezultiralo padom prihoda od filmova.

Najnovije otkriće dolazi iz rada pod nazivom “Piracy and Movie Revenues: Evidence from Megaupload” (Piratstvo i Filmski Prihodi: Dokazi iz Megaupload) iza kojeg stoje Munich School of Management i Copenhagen Business School.

Novi rad ukazuje na to da je na filmsku zaradu negativno utjecalo gašenje Megaupload-a, vrlo popularnog sajta za djeljenje sadržaja. Pad prihoda najuočljiviji je na filmovima prosječne veličine i manjim filmovima. Prema istraživačima, razlog za ovaj pad prihoda je uzrokovan gubitkom word-of-mouth promocije od strane ljudi koji razmjenjuju filmove na ovakvim sajtovima za dijeljenje. Za izuetno popularne filmove, zatvaranje Megaupload-a imalo je sasvim suprotan učinak.

Istraživanje analizira tjedne podatke za 1344 filma iz 49 zemalja tijekom petogodišnjeg razdoblja a nalazi pokazuju da su neki filmovi zapravo imali koristi od piratstva zbog word-of-mouth promocije.

Uspoređujući zaradu filmova prije i nakon gašenja Megaupload-a vidljivo je da ona pada. Učinak je mali, ali dosljedan za različite uzorke.

U svim specifikacijama nalazimo da je gašenje Megauploada imalo negativan, ali u nekim slučajevima neznatan učinak na filmsku zaradu,

navodi se u istraživanju.

Istraživači stoga vjeruju da njihovo otkriće podržava ideju da piratstvo može biti iskorišteno za promociju. Oni koji preuzimaju i gledaju piratske filmove govore prijateljima o njima s prijateljima, koji za razliku od njih plate kino ulaznicu da bi pogledali film.