Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Alibaba najveća e-commerce kompanija na svijetu

2 0 komentara

Kineski e-commerce gigant Alibaba objavio je da je u 2012 godini prodao robu u vrijednosti od 157 milijardi dolara što je više od prodaje koju ostvaruju Amazon-a i eBay-a zajedno. Alibaba je tako postala najveća e-commerce kompanija na svijetu.

Predsjednik kompanije Alibaba, Jack Ma, ističe da su samo dvije kompanije da sada zabilježile godišnju prodaju na ovoj razini: Wal-Mart i Alibaba.

Treba reći da je Alibaba u ovoj godini za samo jedan dan prodala robu u vrijednosti od tri milijarde dolara. Alibaba je konglomerat koji se sastoji od Tmall, koji upravlja e-commerce operacijama za tisuće kompanija u Kini, i Taobao Marketplace, koji je ekvivalent eBay-u. Sve isplate su obrađene od strane Alipay, kompanijin vlastiti procesor plaćanja koji ima više od 700 milijuna registriranih korisnika.

Kompanija je u protekle četiri godine imala veliki rast, razlog je jačanje Kineske srednje klase koja je sve više trošila na kupovinu robe na e-commerce sajtovima. E-commerce u Kini porastao je za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu a Alibaba navodi da trenutno tek nešto više od pet posto ukupne Kineske potrošnje na kupovinu robe prolazi kroz Alibaba Web sajt.

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da iduće godine naš promet bude veći od svih američkih e-commerce kompanija zajedno,

priopćio je Jack Ma.

U ovoj godini do sada, kompanija isporučila nevjerojatnih 60 posto svih paketa isporučenih u Kini što predstavlja zapanjujućih 12 milijuna paketa na dan. Prosjek u 2011 godini bio je osam milijuna paketa dnevno.

Kompanija mjerenje vrši u GMV (bruto robni volumen), ekvivalent prodajekoji uzima u obzir sve proizvode prodane od strane klijenata koji koriste Alibaba e-commerce infrastrukturu kako bi se omogućila njihova prodaja, i sve kineske potrošače ili kompanije koje prodaju svoje proizvode na Taobao Marketplace. Mjera je otprilike jednaka bruto prodaji, ali važna razlika je u tome što većina dobiti za svaku prodaju ne ide Alibabi, ona uzima mali postotak. To nije toliko različito od modela koji primjenuje Amazon ili eBay, koji uzima mali postotak od svake proizvoda prodanog na sajtu.

Godišnja proda Amazon-a kreće se u rasponu između 50 i 60 milijarde dolara a eBay je u 2011 godini imao prodaju vrijednu oko 5 milijardi dolara, treba reći da je projicirana prodaja eBay-a u 2012 godini u vrijednosti od oko 8 milijarda dolara.

Na kraju, treba reći da kompanija Yahoo i dalje posjeduje oko 23 posto Alibaba iako je nedavno prodala polovinu svojih dionica za 7,6 milijarde dolara.

Written by admin

4 Decembra, 2012 at 3:36 pm

2 0 komentara to 'Alibaba najveća e-commerce kompanija na svijetu'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Alibaba najveća e-commerce kompanija na svijetu'.

  1. molimo vas da mi saljete melove

    predrag jovanovic

    8 maj 13 at 12:03

  2. interesujeme pa vas molim da mi saljete mel

    predrag jovanovic

    12 maj 13 at 06:25

Ostavi komentar