Kompanija Nokia odavno je u problemima iz kojih nikako da se izvuče. Sada je kompanija odlučila da proda svoje korporativno sedište u Espoo, Finska veličine 48.000 kvadratnih metara kompaniji Exilion za 170 miliona evra.

Prema zvaničnom saopštenju kompanije Nokia, nakon obavljene prodaja kompanija će zakupiti isti taj prostor i nastaviti da radi iz iste zgrade.

Posedovanje nekretnina nije deo osnovnog poslovanja kompanije Nokia, s obzirom da smo dobili dobru ponudu za prodaju mi smo je prihvatili. S obzirom da smo sa novim vlasnikom postigli dogovor o dugoročnom zakupu istog prostora mi ćemo i dalje nastaviti da radimo iz naše centralne zgrade,

saopštio je finansijski direktor kompanije Nokia, Timo Ihamuotila.

Ovaj potez je još jedan u nizu nekadašnjeg giganta koji se bori da sačuva svoje poslovanje. Do ove godine Nokia je bila najveći svetski prodavac mobilnih telefona, međutim, Nokia je počela da tone pod stalnim pritiskom konkurenata, posebno Apple-a, Samsung-a i Google-a. Nokia ostaje posvećena Windows Phone platformi a njena najnoviji serija pametni telefona Lumia je sasvim solidna, međutim Nokia očigledno ima finansijskih problema koji po svemu sudeći neće proći u skorije vreme.

Prema nekim navodima, u poslednjih šest meseci kompanija suma na računima kompanije Nokia smanjila se za više od pola milijarde evra pa će novac od prodaja sedišta kompanije dobro doći da se ti računi malo napumpaju. Ovaj potez se može gledati i kao deo šire strategije sa kojom se Nokia oslobađa nepotrebnih delova kako bi se mogla fokusirati na svoju osnovnu delatnost, zarade novca od prodaje telefona.

Sve u svemu, Nokia se čvrsto vezala za Microsoft, a uspeh ili neuspeh Windows Phone 8 će verovatno odlučiti i konačnu sudbinu kompanije Nokia.