BLOG

Trenutno postoji na stotine miliona blogova a svaki dan se pokreće na hiljade novih. Blogovi pokrivaju širok spektar tema poput vesti, recenzija, iskustava iz ličnog života i ostalog. U poslednjih nekoliko godina blogovi su se pokazali kao legitiman i veoma uspešan način zarade na Internetu.
Postoji veoma mnogo uspešnih blogova koji svojim tvorcima donose izuzetno veliku zaradu. Naravno, novac ne pada sa neba, iza svakog uspeha stoji dosta uloženog vremena i rada. Ako ste zainteresovani da pokušate da zaradite novac na Internetu sa blogom, budite spremni na odricanje i istrajnost.

Prvi korak je da razjasnimo neke osnovne stvari.

Šta je blog?

Weblog ili kraće Blog, je u suštini online časopis koji prikazuje blog postove obrnutim hronološkim redosledom. Iako je blogovanje imalo vrlo skroman početak, uglavnom korišćen od strane online časopisa, ipak je poslednjih godina evoluiralo te sada predstavlja jednu od najboljih opcija za većinu vlasnika web sajtova.

Blogovanje je postiglo izuzetnu popularnost zbog 3 ključna razloga:

 1. Jednostavan je za kreiranje i korišćenje
 2. Zanemarljivi troškovi
 3. Dostupnost

Za razliku od tradicionalnih web sajtova koji se fokusiraju na “jedan-na-jedan” interakciju sa čitaocima, blogovi imaju sposobnost izgradnje zajednice zahvaljujući blog komentarima. Blog komentari daju čitaocima mogućnost interakcije sa blog sadržajem ali i način da podele svoje stavove i informacije. Druga prednost bloga u odnosu na tradicionalni web sajt je njegova sposobnost stalnog ažuriranja informacije i njihovo lako delenje sa drugim korisnicima Interneta. Ovo je razlog zašto ih pretraživači obožavaju. Blogovi se najčešće koriste za:

 • Vesti
 • Posao
 • Iznošenje ličnih stavova
 • Postovanje raznih tutoriala i vodiča
 • Mesto na kome specifična zajednica može da diskutuje

Opcije su zaista beskrajne.

Zašto pokrenuti blog?

Postoji mnogo razloga zašto pokrenuti blog ali dva najčešća svakako su zabava i zarada. Šta god da je vaš izbor, biće potrebno da u njega unesete svoju ostrašćenost koju će vaši čitaoci prepoznati i koja će vas izdvojiti iz mase sličnih blogova. Bez toga teško da ćete uspeti postići da redovno pišete kvalitetne članke koji će privući veliki broj čitalaca na vaš blog.

Veliki broj ljudi pokrenuće blog za svoje lično uživanje i zadovoljenje potrebe da velikom auditoriju prenesu svoje viđenje određene teme ili da sa njima podele iskustvo i dostignuća dok će se jedan dio fokusirati na stvaranje profitabilnog bloga koji bi im mogao donositi određenu online zaradu.

Popularne blog platforme

Od skromnih početaka poput blog platforme kao što je Open Diari pa do današnjeg najpopularnijeg CMS (sistema za upravljanje sadržajem) kao što je WordPress, imate mnogo opcija za izbor platforme sa blogovanje. Najpopularnije su svakako besplatne platforme WordPress i Google Blogger ali postoji još mnogo rešenja koja možete da izabereta poput Tumblr ili TypePad.

Svaka od spomenutih ali i ostalih blog platformi pružiće vam veliku kontrolu nad prilagođavanjem i uslugama za vaš blog, ali bez svake sumnje, daleko najkvalitetnija i najpopularnija blog platforma je WordPress koja vam omogućava mnogo toga ukljućujući i hosting i veliki broj dodataka (plugins), poput integracije sa društvenim medijima i još mnogo toga.

Za pokretanje profitabilnog bloga, bloga koji bi vam donosio određenu zaradu, morate imati u vidu nekoliko stvari:

 • Da ne gubite fokus sa vaše niša teme
 • Da je potrebno da izgradite prepoznatljiv brend tj. da budete prepoznati od strane čitalaca
 • Da unesete strast u pisanje sadržaja koja dovela do angažovanje čitalaca
 • Izgradite zajednicu oko vašeg bloga
 • Promovišete vaš bloga i sadržaj
 • Monetarizujete svoj blog

Sve je ovo od ključnog značaja ako planirate da pokrenete blog koji bi vam donosio zaradu.

Zapitajte se:

 • Da li imate interes i znanje da blogate o odabranoj niši?
 • Možete li izgraditi brend oko bloga?
 • Koje načine monetizacije bi mogli koristiti?

Ako smatrate da je vreme da i vi pokušate da zaradite sa blogom morate biti svesni da novac ne pada sa neba, za uspeh sa blogom potrebno je uložiti vreme, znanje i strast. Nadamo se da sada imate predstavu šta je blog, koje su glavne blog platforme i da sa posvećenosću, radom i strašću i vi možete poput velikog broja drugih, zaraditi sa blogom.

Ako ste odlučili da pokrenete sopstveni blog, ono što prvo treba da uradite jeste da odlučite o čemu će biti vaš blog tj. koju tematiku će on pokrivati.

U ovom serijalu su i članci:

“Kako odabrati profitabilnu nišu za blog”

“Kako odabrati naziv domena i njegova važnost za vaš blog”

“Kako postaviti Web Hosting i povezati sa ga domenom”

“Kako instalirati WordPress”