instagram

Instagram se suočava sa prvom civilnom tužbom koja dolazi kao posledica promene uslova korišćenja usluge koji su prošle sedmice izazvali salve negodovanja velikog broja korisnika.

Lucy Funes, korisnik planetarno popularne aplikacije za delenje fotografija, u petak je podnela tužbu Sudu u San Francisku protiv kompanije Instagram zbog kršenje ugovora i još nekoliko drugih stvari. Ona ističe da je tužbu podnela u svoje ime ali i u ime svih ostalih Instagram korisnika.

Tužba je podneta u petak uprkos najavama kompanije Instagram da neke najavljene klauzula u uslovima korišćenja usluge ipak neće promeniti.

Kompaniju Instagram, kreatora istoimene aplikacije koja korisnicima omogućava da dodaju filtere i efekte fotografijama koje mogu na veoma lak način deliti na Internetu, kupio je Facebook za fantastičnih milijardu dolara.

Prošle nedelje, Instagram je objavio da je promenio svoje uslove korišćenja usluge, što je izazvalo vrlo burne reakcije korisnika i poznatih ličnosti. Prema novim pravilima, Instagram može prodavati fotografije korisnika bez naknade a pored toga još uvodi i obaveznu klauzulu koja primorava korisnike da se odreknu svojih prava na podnošenje tužbi u većini situacija!

Pod pritiskom vrlo žučnih reakcija korisnika, osnivač i izvršni direktor kompanije Instagram Kevin Systrom bio je primoran da nekoliko dana kasnije napravi izmene koje su podrazumevale izbacivanje klauzule koja se odnosi na korišćenje fotografija korisnika bez naknade.

Međutim, ostale su klauzule koje Instagram-u daju mogućnost da postavlja oglase koji su povezani sa sadržajem korisnika. Takođe je ostala i klauzula koja primorava korisnike da se odreknu svojih prava na podnošenje tužbi.

"Smatramo da ova žalba nema nikakvog osnova i zbog toga čemo se boriti vrlo energično,

saopštio je portparol kompanije Facebook.