marvellKompanija Marvell Technology Group poznata je kao proizvođač čipova za razne uređaje. Danas je porota Suda u Pittsburgh donijela odluku da kompanija Marvell mora platiti 1,17 milijardi dolara odštete za povredu dva patenta Sveučilišta Carnegie Mellon, što je najveća odšteta ove vrste.

Najveća odšteta do sada bila je 1,05 milijardi dolara koja je donesena u slučaju Apple protiv Samsung-a.

Porota je utvrdila da je kompanija Marvell povrijedila dva patenata koja se odnose na tehnologiju hard diskova a koje drži Sveučilište Carnegie Mellon. Otežavajuća okolnost za Marvell je ta što je porota zaključila da je kompanija svjesno prekršila patente, što znači da bi Sudija Suda u Pittsburgh mogla utrostručiti zahtjev za odštetu.

Odmah nakon ove vijesti vrijednost dionica kompanije Marvell pala je za čak 12,8 posto.

Sveučilište Carnegie Mellon podnijelo je tužbu početkom 2009 godinu za kršenje patenata koji se odnose na "otkrivanje prediktivne buke" u tvrdih diskova. Odvjetnici koji zastupaju Sveučilište Carnegie Mellon navode da je kompanija prodala milijarde čipovima koji implementiraju tehnologiju Sveučilišta, bez ikakve dozvole.

Patenti  uključuju temeljnu tehnologiju za povećanje točnosti s kojom krugovi tvrdog diska čitaju podatke sa brzih magnetskih diskova. Tehnologiju su razvili Jose Moura, profesor na  odjelu elektrotehnike i računalnog inženjerstva i Aleksandar Kavcic, bivši student profesora Jose Moura koji je sada profesor na Sveučilištu Hawaii,

navodi se u priopćenju Sveučilišta Carnegie Mellon.

Kompanija Marvell, pokušala se braniti tvrdnjom da suu patenti nevažeći, te da zbog toga ne može biti kriva za povredu patena. Porota je ovo obrazloženje odbila i osuđujući kompaniju Marvell  za namjerno kršenje patenata.