yahoo-meksiko

Sud u Meksiku donio je presudu po kojoj kompanija Yahoo mora da plati 2,7 milijardi dolara zbog kršenje ugovora sa Ideas Interactivas i njenom matičnom kompanijom Worldwide Directories. Yahoo je po svemu sudeći sklopio partnerstvo sa Ideas Interactivas koje je podrazumevalo štampanje Žutih Stranica (Yellow Pages) sa poslovnim telefonskim brojevima za Meksiko.

Worldwide Directories i Ideas Interactivas tužili su Meksičkom sudu kompaniju Yahoo za kršenje ugovora, kršenje obećanja i izgubljene zarade. Sud je donio presudu koja nije konačna protiv Yahoo Inc. i Yahoo de Mexico prema kojoj moraju da plate ogromnih 2,7 milijrdi dolara.

U svom saopštenju Yahoo navodi da su “mnoge tvrdnje tužioca bez osnova” te da će se sigurno žaliti na ovu presudu.

Tržišna vrednost Yahoo-a procenjuje se na 22,2 milijarde dolara ali za samo nekoliko sati od objave ove presude, akcije kompanije pale su za 1,8 odsto, na 18,44 dolara po akciji.

Prema nekim ekspertima ova presuda predstavlja verovatno više novca nego što je Meksička industrija Internet oglašavanje generisala do sada.

Yahoo je u oktobru prijavio sa je kvartalni profita prešao 3 milijarde dolara, zahvaljujući prodaji dela svog udela u Kineskoj e-commerce gigantu Alibaba, te da je prihod od prikazivanja oglasa u sklopu pretrage porastao za 11 odsto.