windows-phone-8_thumb.png

Kompanija Microsoft vjerojatno nije najzadovoljnija samom  prodajom svog novog Windows 8 operativnog sustava, ali se nikako ne može previdjeti uspjeh koji je Windows Phone ostvario u 2012 godini. Nedavno je viši direktor za Windows Marketplace Todd Brix objavio post na službenom Windows blogu u kom ističe neke od Microsoft-ovih najznačajnijih dostignuća na tom tržištu.
Pa tako, sada je Windows Phone korisnicima dostupno više aplikacije nego ikad prije, iako je to bilo za očekivati​​. Kompanija je ove godine certificirala i objavila više od 75.000 novih aplikacija i igara.

Ovo je dvostruko više Windows Phone aplikacija dostupnih korisnicima u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Developeri aplikacija objavili su više od 300.000 ažuriranja za aplikacije koje su već aktivne.

Također, prosječan Windows Phone korisnik preuzeo je 54 aplikacije u 2012 godini. U postu nije objavljeno koliko je ot tog broja besplatnih aplikacija. Nadalje, Todd Brix ističe da je kompanija Microsoft korisnicima znatno olakšala otkrivanje novih aplikacija primjenom elemenata Bing pretraživanja u sustavu Windows Marketplace.

Gledajući unaprijed, Windows Phone okruženje ima svijetlu i sunčanu budućnost mada treba reći da platforma trenutno još uvijek ima udio na tržištu mobilnih operativnih sustava manji od 3%. Unatoč Microsoft-ovoj relativno velikodušnoj šemi plaćanja, većina developera i dalje nastavlja da prvo cilja najpopularnije platforme jer je to mjesto gdje većina potrošača ide. Microsoft je već objavio da iz mjeseca u mjesec rastu prihodi developera te da su oni porasli za 40 posto za samo 30 dana od objavljivanja SDK.

Kompanija Microsoft očekuje da će pojavom novih Windows 8 uređaja na tržištu velikom brzinom rasti i broj aplikacija na Windows Marketplace.