Najpopularnija blog platforma WordPress objavila je verziju 3.5 svog popularnog softvera za upravljanje blogom. Verzija je neformalno poznata pod nazivom "Elvin" (po džez bubnjaru Elvin Jons-u), i sa sobom donosi novu funkcionalnost, proces za slanje medija, posebno slika i kreiranje galerija.

WordPress.com je besplatan blog servis kompanije Automattic koji ima blizu 400 miliona jedinstvenih korisnika mesečno. Ako tome dodamo korisnike WordPress.org blogova, koji su hostovani kod provajdera ili na sopstvenim serverima, ova brojka se skoro udvostručuje.

Facebook i Twitter nisu uspeli ubiti blogovanje. Što blogeri više objavljuju, to je sve veći broj čitalaca.

Novi interfejs za upload medija je vizuelno radikalno drugačiji od dosadašnjeg ali je proces u suštini ostao isti ako otpremate jednu sliku. Potrebno je samo da prevučete i otpustite sliku na okvir, sačekate da bude otpremljena, a zatim popunite detalje kao što su opis slike i alt tekst.

Ako pravite galeriju sa više slika, primetit ćete da je novi interfejs značajno poboljšan. On vam omogućava da pretražujete mini-galeriju od “thumbnail” sličica i jednostavno dečekirate one koje ne želite da imate u galeriji.

Takođe, nova verzija WordPress-a donosi i novu temu pod nazivom “Twenty Twelve” koja nudi responzivni Web dizajn, što je čini pogodnim za pametne telefone i tablete, kao i za desktop pretraživače. Treba reći da “Twenty Twelve” takođe nudi i niz jednostavnih prilagođavanja, iz boja do pozadinskih slika.

Kontrolna tabla podržava HiDPI ekrane (Retina). Tu je i podrška za Instagram, SoundCloud i Slideshare (potrebno je samo da ubacite URL medija i on će biti ugrađen u post). Takođe, tu je i novi alat za uvoz (import) Tumblr postova, kao i brojne developer ispravke. Posetite WordPress.org blog za više detalja.