Nokia_Lumia_900_thumb.jpg

Vrednost akcija Nokia danas je naglo porasla za 16% nakon što je kompanija objavila svoj preliminarni izveštaj za četvrti kvartal 2012 godinu, koji je premašio sva očekivanja.

Kompanija Nokia u izveštaju navodi da je u poslednjem kvartalu 2012 godine prodala 86,3 miliona mobilnih telefona i ostvarila 3,9 milijardi evra prihoda.

Ogromna većina prodatih telefona (70,3 miliona) spada u grupu jeftinih telefona. Nokia je prodala 15,9 miliona pametnih telefona, od kojih su 4,4 miliona Lumia telefoni koje pokreće operativni sistem Windows Phone (značajan porast u poređenju sa trećim kvartalom kada je prodato 2,9 miliona Lumia telefona), 9,3 miliona Asha i 2,2 miliona Symbian pametnih telefona.

Kompanija Nokia navodi da profitabilnosti doprinelo i smanjenje operativnih troškova.

Mi smo zadovoljni što četvrti kvartal 2012 godine bio solidan kvartal u kom smo premašili očekivanja i ostvarili profitabilnosti u Devices & Services i rekordnu profitabilnost u Nokia Siemens Networks. Mi moramo da napredujemo konstantno, iz kvartala u kvartal. Očigledno da je dobar početak sa Windows Phone 8 bio važan na tom putu i mislim da ovi današnji rezultati odražavaju činjenicu da je prvi korak nešto sa čime moramo biti u potpunosti zadovoljni,

saopštio je izvršni direktor kompanije Nokia  Stephen Elop.

Potpuni izveštaj za četvrti kvartal 2012 godine Nokia će objaviti 24. januara.