atari-arcade.png

Čuvena gaming kompanija Atari objavila je da je podnela zahtev za zaštitu od bankrotstva, kao deo nastojanja da se odvoji od svoje Francuske matične kompanije.

Prema nekim glasinama, Atari već nekoliko meseci traži kupce za svoje poslovanje.

Ovo podnošenje zahteva za zaštitu od bankrotstva sugeriše da čak i najvećim brendovima nije garantovano da žive večno. Ime Atari proteže se nazad sve do samih početaka industrije video igara sa Pong.

Sa ovim potezom se pokušava obezbediti odvojeno postojanje Američke kompanije. Podnošenje obuhvata kompanije koje posluju pod imenom Atari Inc., Atari Interactive Inc., Humongous Inc., i California US Holdings Inc. Kompanija koju je 1972 godine osnovao Nolan Bushnell nastaviće sa radom tokom stečajnog postupka.

Sa ovim potezom, Američki dio operacija kompanije Atari nastoji da se strukturno i finansijski odvoji od matičnog Francuskog holdinga, Atari SA (bivši Infogrames SA) i osigura nezavisni kapital za dalji razvoj i rast pre svega u oblasti digitalnih i mobilnih igara,

navodi se u saopštenju kompanije.

Atari je i ranije imao problema a i nekoliko puta je menjao vlasnike. Kompanija je 1984 godine podeljena na arkada diviziju i diviziju potrošačke elektronike. Tramel Technology kupila je diviziju potrošačke elektronike, koja je preimenovana u Atari Corp. Godine 1998, Hasbro Interactive kupuje Atari Corp i menja mu naziv u Atari Interactive. Infogrames 2001 godine kupuje Hasbro i njegov posao sa video igrama i 2003 godine menja ime celoj kompaniji u Atari Interactive.

U naredna tri do četiri meseca, Atari očekuje da će "slobodnoj prodaji" prodati svu svoju imovinu uključujući logo brenda Atari, kojeg prepoznaje više od 90 odsto Amerikanaca, kao i legendarni igre Pong, Asteroids, Centipede, Missile Command, Battlezone i Tempest. Ostali poznati brendovi koji će biti prodati uključuju Test Drive, Backyard Sports i Humongous.

Primarna delatnost Atari-a su digitalne igre i licenciranje, prvenstveno je usmeren na razvoj igara za mobilne uređaje. Neke od najnovijih Atari igara za mobilne uređaje uključuju Atari Greatest Hits, Outlaw, Breakout i Asteroids Gunner. Sve u svemu, Atari ima više od 200 igara i da ostvaruje profit za svoju Francusku matičnu kompaniju, Atari SA.

Pre nekoliko meseci Atari je u čast proslave 40. godina postojanja objavio osam svojih klasičnih igrica za besplatno igranje u pretraživačima, koje su ponovo urađene s ciljem da podrže kontrole na dodir.