google-glass-project

Prošleg proljeća kompanija Google predstavila je svoje naočare koje koriste proširenu realnost poznat kao Project Glass.
Iako će korisnici dobivati veliki broj podataka iz Google naočara, mnogi su postavljali pitanje kako će korisnici unositi informacije u uređaj. Do sada je Google-ov odgovor bio "prepoznavanje glasa", ali očito da kompanija planira nešto još zanimljivije, lasere.

Kompanija Google podnijela je zahtijev za patentiranje metoda i sustava za virtualni unos podataka u uređaje opisan u dokumentu “Methods and Systems for a Virtual Input Device”. Radi se o sustav koji je kombinacija projektora i fotoaparata i koji se koristi za stvaranje i detektovanje ulaza. U teoriji, sustav bi mogao projecirati tipkovnicu na bilo što, pa i na dlan ruke.

Sama ideja i nije nova. Kompanija Microsoft radi na sličnom konceptu, pod nazivom "OmniTouch", i poput ovog Google-ovog patenta, OmniTouch korisnicima omogućuje interakciju sa svojim uređajima koristeći “ad hoc” interface ulaza projiciran na vašim dlanovima i ostalim predmetima u okruženju.

OmniTouch  je vrlo interesantan projekt međutim, Google sa svojim patentom ide i malo dalje. Zbog toga što Google naočare dolaze sa ugrađenim zaslonom, tehnologija također omogućuje korisnicima da unose podatke pomoću gestikulacije koju kamera može prepoznati i potom interpretirati tako da u mnogim slučajevvima uređaj neće ni trebati projecirati tipkovnicu da bi korisnik unio neke podatke.