Google-Analytics

Korišćenjem Web analitičkog softvera (Google Analytics ili nekog drugog) imaćete bolji uvid u Web promet na vašem sajtu. Sa tim informacijama svakako da ćete moći mnogo bolje da analizirate vaše mogućnosti za monetarizaciju sajta.
Zarada ne Internetu, bez obzira na to da li zarađujete sa blogom, affiliate marketingom ili online prodajom proizvoda i usluga, sve se praktično svodi na pravog Web prometa na pravu odredišnu stranicu u pravo vreme.

Uz vrlo malo truda, Google Analytics može vam pomoći da podesite i promenite sadržaj kako bi se povećao ROI (povratak od investicije) od sadržaja.

U ovom članku ćemo vam pokazati jednu važnu strategiju za povećanje konverzija i prihoda na osnovu analitičkih podataka dobijenig iz Google-ovog analitičkog alata Google Analytics.

Preporučujemo da pročitate članak "Kako instalirati Google Analytics na Web sajt".

Obrasci Web prometa na sajt u analitičkim podacima

Ono što verovatno svaki bloger zna jeste da je gotovo nemoguće predvideti koji će sadržaj postići veliku popularnost. U stvari, može se možda pretpostaviti koji sadržaj će najverovatnije biti vrlo popularan ali isto tako neki sadržaj može ležati uspavan mesecima pre nego ga neki uticajni korisnik pomene ili preporuči, a onda sledi ogromna količina prometa na sajt i viralni uspeh tog sadržaja.

Po istom principu, sadržaj koji je bio popularan takođe vremenom može izbledeti sa stranica sa rezultatima pretrage, kako se sve više i više sadržaja pojavljuje kao direktni konkurenti tom članku.

Trik je u tome da se pripazim na obrazaca na Web prometa na nivou stranice, naročito na velika povećanja Web prometa koji bi moga predstavljati nove mogućnosti koje treba iskoristiti. Da biste to uradili potrebno je da u Google Analytics odete naContent / Site Content / All Pages.

Promenite timeline (vremensku liniju) da bi videli najpopularnije stranice tokom poslednjeg dana, prošle nedelje, prethodne nedelje, prethodnog meseca, itd.

Kada ste pronašli neki sadržaj koji dovodi veliku količinu Web prometa na vaš sajt, možete početi da ga pravilno analizirate.

Analiza Web prometa na sajtu

Google Analytics nam omogućava da izolujemo podatke o jednoj stranici pomoću “Advanced Segments” na vrhu stranice. Takođe, sa leve strane, pod “Traffic” možete videti koji termini pretrage su odgovorni za dovođenje Web prometa na vaš sadržaj, na vaše stranice.

Istražite opcije sa leve strane kako bi shvatili odakle i gde Web promet dolazi i kako bi tada lakše donosili odluke o tome šta je to što određene grupe ljudi interesuje na vašem sajtu. Pažljivo analizirajte obrasce Web propeta kako bi odgovorili na neka pitanja. Isto tako, s vremenom se ovi obrasci Web prometa menjaju, pa je potrebno raditi ažuriranja kako bi ostali relevantni.

Online zarada od Web prometa na vašem sajtu nije slučajna pojava, Web promet je od izuzetnog značaja za svaki oblik online poslovanja, bez obzira o kakvom online poslovanju se radi važi pravilo da je Web promet koji dolazi na Web sajt proporcionalan sumi novca koju Web sajt može zaraditi. Veća količina Web prometa znači da je i stopa po kojoj Web sajt može zaraditi novac od oglasa, prodaje ili affiliate linkova veća i zbog toga je od ključnog značaja za svako online poslovanje da učine sve kako bi privukli što je više Web prometa moguće.