lenovo kupuje rim

Kada je 2005 godine Lenovo kupilo IBM-ovo ThinkPad poslovanje, nasledio je jedno od najprepoznatljivijih laptop brendova svih vremena. Sada Kineski elektronski gigant razmišlja da uradi isto sa BlackBerry.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska, prvi čovek finansija u kompaniji Lenovo, Wong Wai Ming, saopštio je da je njegova kompanija istražuje mogućnost kupovine nekoliko kompanija, uključujući posrnulog Kanadskog proizvođača telefona, Research In Motion (RIM), tvorca nekada vrlo popularnog BlackBerry-a.

Ova vesti stižu samo samo nekoliko dana nakon izjave direktora RIM-a, Thorsten Heins, da njegova kompanija razmišlja o nekoliko “strateški opcija”, uključujući i prodaju svoje BlackBerry hardverske jedinice.

Dogovor kompanija Lenovo i RIM bio bi vrlo zanimljiv brak dve kompanije koje su do sada imale osrednji uspeh u post-iPhone svetu. Kompanija Lenovo skoro da i nije prisutno na tržištu pametnih telefona u SAD, iako imaju prilično solidan udio na Kineskom tržištu mobilne telefonije dok je pad prodaje BlackBerry više nego evidentan.

Nikako ne treba isključiti opciju u kojoj bi umesto kupovine kompanije RIM, Lenovo mogao jednostavno licencirati BlackBerry 10 sa sopstvenim hardverom (što je takođe jedna od opcija koju je naveo Thorsten Heins). Sa ovom opcijom otvorila bi se vrata kompaniji Lenovo da uđe na tržište SAD-a a RIM bi dobio finansijsku injekciju koja bi mogla značiti njegov opstanak.