aaron-swartz

Aaron Swartz 26-godišnji Internet aktivist i brilijantni kompjuterski programer, izvršio je samoubistvo u petak, a najverovatniji razlog za ovaj strašan čin navode se optužbe za hakovanja zbog kojih je mogao biti osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Aaron Swartz je uhapšen u julu 2011 godine. On je optužen za krađu 4 miliona dokumenata iz Instituta za Tehnologiju i iz akademskog arhiva JSTOR, gde se nalaze arhivirani naučni časopisi i akademski radovi. Vlasti tvrde da je Aaron Swartz nezakonito pristupao i pribavljao informacije iz zaštičenih računara.

JSTOR je tada saopštio da preuzeti sadržaj uključuje "više od 4 miliona članaka, recenzije knjiga, kao i drugih sadržaja iz akademskih časopisa naših izdavača partnera i drugih publikacija."

Iako je na početnoj Sudskoj raspravi održanoj prošle godine, Aaron Swartz je negirao sve optužbe za računarsku prevaru i neovlašten pristup zaštićenim računarima, Suđenje je trebalo da počne sledećeg meseca.

Nakon što je vlada povećala broj tačaka krivičnog dela, u slučaju osuđujuće presude, Aaron Swartz je mogao biti maksimalno osuđen na kaznu od 4 miliona dolara kazne i više od 50 godina zatvora.

Vest o samoubistvu došla je samo nekoliko dana nakon što JSTOR najavio da će ovih dana besplatno javno objaviti "više od 4,5 miliona članaka".

Aaron Swartz je odigrao ključnu ulogu u razvoju RSS tehnologije za online sindikaciju sadržaja, u stvaranju Creative Commons licence, u kampanji za slobodni Internet (protiv SOPA i PIPA zakona) i u uspehu Reddit, sajta za delenje vesti.