Cenzura-interneta-u-bih

Bosna i Hercegovina se pridružuje grupi zemalja koje cenzurišu Internet, zabranjujući svojim građanima da pristupaju određenom Web sadržaju. Naime, Internet provajderi (pružaoci Internet usluge) u Bosni i Hercegovini dobili su naredbu od Regulatorne Agencija za Komunikacije (RAK) da moraju svojim korisnicima da zabrane pristup Web sajtovima za online klađenje.

Iako do sada u Bosni i Hercegovini nije postojala cenzura Interneta, niti bilo kakva zabrana pristupa određenim sadržajima ipak sada je na zahtev Poreske Uprave i Ministarstva Finansija Federacije BiH, Regulatorna Agencija za Komunikacije naložila Internet provajderima da primene sve raspoložive tehničke mere i svojim korisnicima zabrane pristum Web sajtovima koji nude usluge online klađenja i igara na sreću.

Regulatorna Agencija za Komunikacije dala je rok od 30 dana i zapretila da će se nepoštivanje naredbe kažnjavati novčanom kaznom od 1.000 do 50.000 KM (od 500 do 25.000 evra).

Takođe, spisak Internet adresa kojima pružaoci Internet usluga treba da se zabrani pristup dostavljaće Regulatorna Agencija za Komunikacije, na zahtjev nadležnih organa BiH, Federacije BiH, Republike Srpske ili Distrika Brčko.

Regulatorna Agencija za Komunikacije od Internet provajdera u celoj Bosni i Hercegovini zatražila je zabranu pristupa sledećim Web sajtovima: www.poker84.eu, www.bet-at-home.com, www.expect.com, www.gamebookers.com, www.bwin.com, www.unibet.com, www.partybets.com, www.betfair.com, www.10bet.com, www.betsson.com, www.bet365.com i www.efbet.com.

Već su pokrenute mnoge rasprave o ovom potezu Regulatorna Agencija za Komunikacije Bosne i Hercegovine u kojima se osuđuje izbor cenzurisanja Web sadržaja kao pristupa za rešenje problema online klađenja i ostalih online igara na sreću. Zajedničko mišljenje je da je cenzura nešto se se moglo ali i moralo izbeći te da se problem online klađenja mogao regulisati donošenjem adekvatnog Zakonskog rešenja koje bi na kvalitetan način uredilo ovu oblast.