mobile wifi

Iako 17 od 27 država članica Evropske Unije još uvek nema 4G mobilnu mrežu, EU ulaže sredstva za razvoj mobilne tehnologije pete generacije (5G).

U nameri da Evropu ponovo dovede na lidersku poziciju, Evropski Komesar za Digitalnu Agendu, Neelie Kroes danas je na Mobile World Congress koji se održava u Barseloni najavila 50 miliona dolara investicija u 2013 godini za razvoj bežične mobilne mreže sledeće generacije.

Ona se nada da ako bi države članice rešile sporna pitanja oko bežičnog spektra, Evropska Unija mogla imati 5G mrežu do 2020 godine.

Kao nekadašnji svetski lider u bežičnoj tehnologiji, Evropa sada ima šansu da sa 5G mrežom povrati liderstvo i stekne određenu tehnološku prednost,

saopštila je Neelie Kroes danas.

Evrposki komesar za digitalnu agendu se nada da će podstaći istraživanje koje će rezultirati sa bežičnom tehnologijom koja je brža, energetski efikasnija i efikasniji sa spektrom od bežične mobilne mreže 4G LTE.

LTE proizvođači i proizvođači čipova napravili su velike korake kada je reč o potrošnji baterije, ali je to još uvek veliki problem za većinu LTE uređaja koji generalno ne mogu da rade duže od jednog dana.

Investiranje EU u razvoj bežične mobilne mreže sledeće generacije je deo javnog i privatnog partnerstva širom evropske mobilne industrije. Treba reći i da su glavni Evropski mobilni operateri poput Telefonica, Deutsche Telecom i France Telecom deo ovog projekta.

Najveći problem za EU predstavlja usklađivanje bežičnog spektra tj. potrebno je da se države članice dogovore i da koriste isti spektar.