sustav 6 upozorenja debitirao u americi

Ranije ovog tjedna, Copyright Alert System (CAS), poznatiji kao "Six Strikes", napokon je debitirao. Radi se o sustavu “šest upozorenja” koji ima za cilj da obuzda ilegalni download u SAD-u. Svi oni koji budu kršili pravila o zaštiti autorskih prava primit će niz eskalirajućih upozorenja koja u konačnici mogu dovesti do određenih mjera koje će biti preduzete protiv njih.

Novi sustav je financiran od grupe poznate kao Centar za informacije o autorskim pravima (CCI), koji se sastoji od pet velikih američkih ISP, filmske i muzičke asocijacije. Na sustavu se radi veće godinama i on bi trebao donijeti značajnu promjene u pravilima kršenja autorskih prava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prva dva upozorenja skrenuće pažnju korisniku da krši pravila o autorskim pravima te ga uputiti na legitimne izvore tog sadržaja. Druga dva upozorenja su "upozorenja priznanja" sa kojima se od korisnika zahtijeva da potvrdi primitak poruke prije nego što ponovo mogu ponovno početi pretraživati internet, dok posljednja dva upozorenja mogu uključivati ​​stvari kao što su privremena zabrana proporcionalnosti protoka Interneta, blokiranje pristupa određenim Web stranicama ili upozorenje o potencijalnim pravnim akcijama koje protiv njih može pokrenuti vlasnik sadržaja.

Treba napomenuti da će se ova upozorenja pojavljivati samo podskupini korisnika, odnosno onim koji sadržaj dijele putem BitTorrent-a. Milijuni korisnika usluga za dijeljenje i streaming sadržaja neće biti pogođeni uvođenjem ovog sustava upozorenja.

Ispod je CCI video koji objašnjava proces šest upozorenja.