adwords_thumb.jpg

Prošli tjedan Google je objavio Enhanced Campaigns, što je opisano od strane mnogih kao jedna od najvažnijih fundamentalnih promjena u AdWords.

Fokus promjena je omogućiti oglašivačima da ciljaju ljude u pravo vrijeme, na pravom mjestu, sa pravim oglasom i pozivom na akciju. Efektivno, strukturiranje Adwords kampanja postaje neovisno od uređaja, ne morate više imati kampanje koje ciljaju određene mobilne, tablet ili desktop korisnike što je iznimno važno ažuriranje ali i promjena u razmišljanju za sve oglašivače koji ulažu u PPC oglašavanje.

Drugim riječima, to znači da će oglašivači moći ciljati ljude na temelju doba dana, njihove fizičke lokacije i uređaja koji oni koriste. Ideja je da se pojednostavi AdWords tako što bi se korisnicima omogućilo da upravljaju svojim kampanjama na jednom mjestu, ali to također znači da oglašivači više nemaju mogućnost pokretanje samo mobilnih kampanja.

Sve u svemu, Enhanced Campaigns za oglašivače znači nekoliko promjena koje će utjecati na njihove kampanje. Na primjer, neće više biti moguće imati odvojene AdWords kampanje za mobitele, sada će morati koristiti jednu kampanju za sve uređaje.

Za optimiziranje mobilnih aktivnosti odvojeno od desktop aktivnosti oglašivači će imati mogućnost da koriste više prilagodbi ponude dostupnih na razini ključnih riječi. Regularne ponude će se koristiti za određivanje desktop Ad Rank (rangiranja oglasa), dok će se prilagodbe ponude primijenit na tu regularnu ponudu kako bi se odredio mobilni Ad Rank (rangiranje oglasa).

Prilagodbe ponuda kretat će se u rasponu od -100% (što će isključiti mobilno oglašavanje) do 300%, što će ponuditi četiri puta veću količinu od desktop ciljanja. Dakle, u situacijama u kojima oglašivač želi osigurati visoku poziciju na desktop uređajima te da se oglas ne pojavljuje na mobitelima, relativno visoka ponuda bi trebala biti postavljena ali sa prilagođavanjem ponude od -100%. Isto tako, ako oglašivač želi da se fokusira više na mobitele tada bi trebalo da se postavi relativno niska ponuda sa visokim množiteljem. Na primjer, ponuda od 0,25 dolara sa prilagođavanjem ponude od 300% znači da ste spremni platiti 0,25 dolara za pojavljivanje oglasa na desktop uređajima ali i da ste spremni platiti 1 dolar po kliku za pojavljivanje oglasa na mobilnim uređajima.

Osim toga, druge prilagodbe ponude se mogu provesti na osnovu doba dana i blizine, to jest, sposobnost da se prilagodi ponuda na temelju fizičke lokacije korisnika.

Ciljanje može biti dodatno ojačano sa različitim formatima oglasa. Oglasi se još uvijek mogu napraviti i optimizirati različito za mobilne i desktop korisnike određivanjem koje oglase želite koristiti za mobilne a koje za desktop uređaje.

Različiti oglasi mogu imati različite značajke temeljene na kontekstu i okolnostima korisnika. Vrijedi spomenuti i činjenicu da ako postoje samo “mobilni oglasi“ da će oni biti prikazani mobilnim korisnicima ali i korisnicima desktop uređaja i obrnuto.

Tu su i neke promjene u izvješćivanja u skladu sa novim značajkama Enhanced kampanje. Sada se specifične interakcije mogu svrstati pod konverziju kao što su telefonski pozivi koji su proizvod „klik za poziv“ oglasa koji traju više od 60 sekundi.

Podaci na temelju situacije u kombinaciji sa podacima o uređaja i podacima sa razine ključnih riječi pružiti će mnogo jasniju sliku o putovanju kupaca. Treba reći da je ovo veće duže vrijeme velika želja marketera, želja koju je Google sada uslišio.

Opcija za prelazak na ove “napredne“ postavke kampanje uskoro će svima biti dostupna s obzirom da je rečeno da će neki odabrani računi odmah imati ovu opciju dok ce ostalima postati dostupna u narednim tjednima i mjesecima. Nakon što obave prelazak, oglašivači bi trebali omogućiti ova poboljšanja. Također, nakon omogućavanja novih podešavanja, povratak nazad na prethodnu verziju neće biti moguć.

PPC oglašivači imati će samo nekoliko mjeseci da se naviknu na ovaj novi način rada. Kako sada stvari stoje, računi koji ne migriraju do kraja lipnja 2013 godine automatski će biti migrirani od strane kompanije Google.

Kao i sa svim svojim ostalim promjenama i sa ovom Google želi poboljšati iskustva svojih krajnjih korisnika. Za oglašivače ova promjena znači ciljanje na temelju konteksta i situacije.

Svakako da će Enhanced Campaigns vjerojatno povećati i prihode kompanije Google, posebno onih koji se generiraju putem mobilnog pretraživanja. Google već godinama surađuje sa oglašivačima na promicanju mobilnog oglašavanja ali je povrat mnogo manji u odnosu na desktop oglašavanje.

Google je ponudio malo statistike koja pruža malo više konteksta zašto je ciljanje na osnovu situacije sada u fokusu:

U 2013 godini više ljudi će koristiti mobilne telefone od desktop računala za pristup Internetu.

  • Mobilno pretraživanje poraslo je za 400% od 2010 godine.
  • 95% korisnika pametnih telefona pretraživalo je lokalne informacije.
  • 61% korisnika nazvalo je poslovanja nakon pretraživanja a 59% je posjetilo njihovu fizičku lokaciju.
  • 70% mobilnih korisnika uspoređivalo je cijene proizvoda na svojim telefonima.
  • 50% mobilnih pretraživanja dovodi do kupnje.