cloud.jpg

Rast Cloud Computing-a je mač sa dve oštrice, upozorila je danas evropska agencija za sajber bezbednost.
European Network and Information Security Agency (ENISA) objavila je novi izveštaj o Cloud-u iz perspektive kritičke zaštite informacione infrastrukture, samo nedelju dana nakon što Evropska Komisija objavila svoje planove za novu direktivu koja će se odnositi na mrežu i bezbednost informacija.

Prema predloženom novom zakonu, ENISA će igrati ključnu ulogu u pomaganju državama članicama Evropske Unije oko razmene informacija o narušavanju sigurnosti.

ENISA jasno vidi Cloud kao oblast koja najviše zabrinjava s obzirom na koncentraciju korisnika i podataka i njegove upotrebe u kritičnim oblastima kao što su finansije, zdravstvo, energija i transport.

Za nekoliko godina, velika većina organizacija će zavisiti od Cloud Computing-a. Najbolji Cloud servisi će imati na desetine miliona krajnjih korisnika. Šta se dešava ako jedan od tih Cloud usluga ne uspe, ili biva hakovan?

postavlja se pitanje u izveštaju.

ENISA u izveštaju primećuje da sami Cloud servisi postaju kritične informacione infrastrukture.

Izvršni direktor ENISA, Udo Helmbrecht, pozdravio je planove u novoj direktivi koji se odnose na obavezno izveštavanje o proboju bezbednosti u državama članicama EU, posebno što se tiče Cloud servisa, i odbacio tvrdnje kompanija da se sa ovom novom Network and Information Security direktivom stavlja nepotreban teret na njih.