apple-samsung-partnerstvo.jpg

U posljednjem kvartalu 2012 godnine kompanije Apple i Samsung prodale su 52 posto svih pametnih telefona, navodi se u novom izvješću analitičke kompanije Gartner.
Ukupna prodaja mobilnih telefona u 2012 godini bilježi pad prvenstveno zbog velikog gubitka interesovanja za jeftinim telefonima ipak, gledajući samo pametne telefone godina je bila dobra. Samo u posljednjem tromjesečju 2012 godine prodano je 207,7 milijuna pametnih telefona, što je porast od 38,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011 godine.

Kompanija Samsung najveći je prodavac pametnih telefona ali u najveći prodavac svih mobilnih telefona U 2012 godini Samsung je ukupno prodao prodao 384,6 milijuna mobitela od čega je 53,5 posto pametnih telefona. Kompanija Apple prodala je 130 milijuna pametnih telefona.

Ono što je svakako iznenađujuće jeste da je na trećem mjestu Kineska kompanija Huawei koja je u 2012 godini prodala 27,2 milijuna pametnih telefona, što je fenomenalan rast od 73,8 posto u odnosu na 2011 godinu.

Uspjeh kompanija Apple i Samsung temelji se na snazi ​​njihovih brendova koliko i na njihovim stvarnim proizvodima,

navodi Anshul Gupta, glavni analitičar u kompaniji Gartner.

Za 2013 godinu, Gartner u svom izvješću predviđa da će prodaja pametnih telefona u svijetu dostići oko milijardu uređaja, dok će ukupna prodaja mobilnih telefona biti oko 1,9 milijardi uređaja.

Što se tiče mobilnih operativnih sustava, Google Android i dalje je lider na tržištu, na drugom mjestu je Apple iOS.

Microsoft Windows Phone OS imao je dobru 2012 godinu, Microsoft je povećao svoj udio za 1,2 posto u četvrtom tromjesečju, a njegova prodaja Windows Phone porasla je za čak 124,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Treba reći da je nedavno objavljen novi BlackBerry 10 tako da će 2013 godina biti vrlo zanimljiva na polju mobilnih operativnih sustava. Ova godina biti će obilježena borbom za treće mjesto između novog BlackBerry 10 i Windows Phone.

mobilni operativni sistemi