Yahoo-oglasavanje.jpg

Odlaskom iz Google-a i dolaskom na čelo kompanije Yahoo, bilo je onih koji su sugerirali da je Marissa Mayer dosegla svoj limit za napredak u gigantu Internet pretrage te da njena uloga u Google-u i nije bila toliko značajna koliko je ona željela. Bilo kako bilo, sada je objavljeno partnersto kompanija Yahoo i Google po pitanju konteksualnog oglašavanja.

Za manje od godinu dana otkako je došla na čelo Yahoo, Marissa Mayer naporno je radila na oporavku kompanije koja je nekada bila sinonim za Internet. Ona je započela proces izgradnje korporativne kulture po kojoj bi Yahoo trebao da bude prepoznat, te da angažira bivše Google-ove rukovoditelje.

Za sada postoje pozitivni znakovi da ova strategija daje rezultate. Kompanija Yahoo nadmašila je očekivanja analitičara sa svojim posljednjim izvješćem o zaradi.

S obzirom na glasine oko odnosa između Marrisa Mayera i Google-a nakon njenog odlaska te njene želje da od Yahoo-a napravi jaku kompaniju koja će biti konkurent Google-u, malo tko je očekivao ​​da bi kompanije Yahoo i Google mogle ući u neke zajedničke poslove, ali upravo se to dogodilo. Prvi zajednički posao biti će u sferi oglašavanja.

Kompanija Yahoo je objavila da početi sa prikazivanjem ​​oglasa sa Google AdSense i AdMob usluge na raznim Web sajtovima koje su njenom vlasništvu.

Dodavanjem Google-a našem popisu partnera za kontekstualne oglase, mi ćemo biti u mogućnosti proširiti našu mrežu, što znači da korisnicima možemo služiti oglase koji imaju još više smisla,

navodi se u priopćenju kompanije Yahoo.

Kompanija Yahoo posljednjih nekoliko godina se bori da privuče što više oglašivača. Prihod od oglašavanje pada tri godine uzastopno da bi prošle godine kompanija zabilježila mali rast. Objava sporazuma sa kompanijom Google može ukazivati ​​na postoje neke nedostatnosti u savezu Yahoo-a sa Microsoft-om koji trenutno obavlja većinu svog oglašavanja u pretraživanju kao dio dugoročnog sporazuma sa Yahoo potpisanog 2009 godine. Krajem prošle godine, Yahoo je uveo novu, revolucionarnu oglasnu jedinicu ubacivanjem Cene Po Lead-u (Cost-Per-Lead, CPL) oglasa odmah ispod ispisa nekog sajta u okviru organskih rezultata pretrage. Ovi novi oglasi kompaniji Yahoo pružaju mogućnost zarade od ogla[avanja u pretraživanju odvojeno od sporazuma sa Microsoft-om.

Dogovor sa Google biti će ograničen samo na kontekstualne oglase (bez oglašavanja u pretraživanju) i da će se oni pojavljivati na Yahoo stranicama za financije, vijesti, sport i automobili. Google će zadržati dio prihoda od oglasa prikazanih na Yahoo stranicama ali nije objavljeno koliko je to procenat.

Dogovor kompanija Yahoo i Google dolazi nekoliko mjeseci nakon što je izvršni direktor kompanije Yahoo, Marissa Mayer, na poziciju prvog operativca dovela Henrique de Castro, nekada visokopozicioniranog u kompaniji Google u odsjeku oglašavanje.